Bandićev tjelohranitelj ide u zatvor zbog izvlačenja novca: Sve je svalio na bivšeg gradonačelnika

Robert Ljutic, Milan Bandic (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Robert Ljutić, bivši bliski suradnik i tjelohranitelj pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu zbog trgovine utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje dokumenata.

Kako prenosi N1, Dosuđeno mu je ukupno tri godine zatvora, te mu se oduzima oko 29 tisuća eura nezakonite zarade. Ova presuda dolazi nakon osam godina od otvaranja istrage, odnosno šest godina od podizanja optužnice USKOK-a, koju je dočekao na poziciji koordinatora Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

Ljutića se teretilo da je omogućavao ‘izvlačenje’ novca iz raznih gradskih manifestacija, a posebice preko Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) koja je dobivala značajna sredstva iz gradskog proračuna, čega je Ljutić bio svjestan.

Robert Ljutic.
8Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Lažni računi

Naime, ova Zajednica služila je kao paravan za isplate prema ‘Tvornici događaja’ u vlasništvu Sanje Bančević Medenica, koja je priznala krivnju, a koja je bila bliska s Ljutićem. Prema presudi, Ljutić je zapravo bio stvarni vlasnik tvrtke te je zapravo izvlačio novac preko nje.

Krivnju je također priznao i šef ZAFAZ-a Drago Topolovec koji je odobravao sva plaćanja za Tvornicu događaja i podmirivao račune koje su ispostavljale tvrtke s kojima su navodno surađivali. Međutim, svi računi bili su lažni.

USKOK također tvrdi i da je još jednoj tvrtki obećano da bez plaćanja zakupnine koristi dva štanda na manifestaciji Adventski štiklec.


Čeka li Zagreb velika promjena: Jedna žena trenutno je vruća tema hrvatske politike

Negirao krivnju

Za razliku od Bančević Medenice i Topoloveca, Ljutić je  negirao krivnju, optužujući za sve bivšeg gradonačelnika.

“Nemam nikakvih saznanja o plaćanjima koja se spominju u optužnici. Dobivao sam pismene i usmene upute od gradonačelnika i postupao sam kako mi on kaže, a gradonačelnik ima diskrecijsko pravo odlučiti o manifestacijama pod pokroviteljstvom grada. Poričem da sam bio vlasnik ili suvlasnik Tvornice događaja, a nisam sudjelovao ni u financijskom poslovanju te tvrtke”, tvrdio je.

Ipak, sutkinja Mirjana Horvat proglasila ga je krivim.

“Otegotna okolnost kod određivanja visine kazne Ljutiću je bila upornost u činjenju kaznih djela, kao i njihova količina. Iskoristio je svoju poziciju gradskog službenika kako bi stvorio koruptivnu mrežu i zlorabio svoj položaj. Time je narušena funkcionalnost društva jer se radi o koruptivnim djelima, a u pitanje je dovedena i ravnopravnost ostalih građana”, objasnila je sutkinja presudu.


Komentari