Bandić: Građani Zagreba sami će platiti sanaciju objekata u svom vlasništvu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) sastali su se predstavnici Grada i predstavnici Vlade, a nakon sastanka održali su tiskovnu konferenciju za medije na kojoj su predstavljene tri točke koje su nastale kao plod sastanka.

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima prvi te se zahvalio svim službama koje su radile na sanaciji grada, a zatim istaknuo tri temeljne točke.

“Prva točka nastavak je rada na sigurnosti građana, a Vlada će to učiniti tako što će poduprijeti rad svih službi”, kazao je Plenković.

Jedan takav korak uključuje prikupljanje građevinske opreme kako bi se osigurale zgrade i onemogućilo daljnje rušenje dimnjaka.

Sljedeća točka koju su dogovorili angažman je svih stručnjaka koji su volonterski radili na zaštiti grada, a čiji se angažman i suradnja očekuje i na daljnjoj procjeni i zaštiti grada.

Također, osnovat će se zajednička radna skupina grada i Vlade u kojoj će predstavnik Vlade biti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar,dok će predstavnik grada biti pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.


Ta će radna skupina raditi na formiranju Zakona koji će pomoći u sanaciji grada.

Gradonačelnik Bandić kazao je kako će ta skupina imati središnju ulogu.

“Tamo će se skupljati sve informacije na jednom mjestu, a znat će se ukupan broj oštećenja i njihovo saniranje”, rekao je.

Naposljetku, premijer se osvrnuo i na financiranje sanacije grada te istaknuo kako će se grad sanirati uz pomoć gradskog novca, ali i da će Vlada pomoći, kao što će se potražiti i pomoć na europskoj razini.

Gradonačelnik Bandić pak, kazao je kako će kulturne objekte i one na Donjem i Gornjem gradu sanirati grad, državne objekte sanirat će Vlada, no one u privatnom vlasništvu, morat će sanirati vlasnici, odnosno građani.

“Razlog zašto se ovo dogodilo je neodržavanje privatne imovine. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Oni koji su ulagali su ostali u redu, oni koji nisu ulagali, nisu u redu. Trebat će nam tri do šest mjeseci da shvatimo razmjere štete. Imat ćemo plaću za travanj. Za svibanj nisam siguran. To čeka i vas, samo niste svjesni. Vi uopće niste svjesni što se dogodilo. Nema pomoći nego glave skupa i raditi”, poručio je novinarima.

Upitan o tome što će se dogoditi sa sanacijom osnovnih škola i vrtića koji su oštećeni u potresu, a gradonačelnik je kazao kako se radi o malo takvih oštećenih objekata u koje je grad ulagao i koja će se sanirati.

Na kraju, gradonačelnik se zahvalio svima koji su u ovih osam dana uložili sebe, ali i onima koji su oštećeni.

“Zahvalio bih se onima koji su najstrpljiviji, a koji su najviše pretrpili”, kazao je te iskazao sućut obitelji stradale djevojčice, ali i radnika koji je poginuo prilikom sanacije grada.


Komentari