Bakina oporuka Zagrepčaninu promijenila život: ‘Nisam to ni u snu mislio’

Umirovljenica, ilustracija (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Mladim ljudima i obiteljima u Zagrebu je sve teže riješiti stambeno pitanje i doći do nekretnine. Cijene su jako narasle i teško je od prosječne plaće uštedjeti za nekretninu, pa čak i dobiti stambeni kredit.

Jedina je sreća što su bake i djedovi u nekim boljim vremenima uspjeli kupiti nekretninu pa sada novim generacijama u nasljeđe ostavljaju pozamašno bogatstvo. Među sretnicima je i korisnik Reddita koji je sreću zbog nasljedstva morao podijeliti s drugima.

“Prije godinu dana sam naslijedio mali stan i imam osjećaj kao da sam osvojio jackpot. Riječ je o malom stanu (48m2) pokojne babe, stan za koji nisam ni u snu mislio da će meni prepisati. Imam 41 godinu i rješavanje stambenog pitanja život mi je postao doslovno 10x bolji. Imam prosječnu placu od 1050 eura koja je prije bila jedva dovoljna, a sad imam praktički oslobođeno 50% plaće što mi je išlo za rentu zadnjih 15 godina. Nevjerojatno kako takva jedna stvar neizrecivo poboljšava život”, napisao je korisnik.

Prizor u zagrebačkom kvartu razbjesnio stanare: ‘Gledam i ne vjerujem svojim očima’

Lavina reakcija

Njegova objava pokrenula je lavinu reakcija.


“Hahahaha, pa i jesi osvojio jackpot”, stoji u jednom komentaru koji je osvojio velik broj reakcija. Ubrzo se javio i korisnik koji kaže kako je u sličnoj situaciji i prezadovoljan je.

“Slična stvar, samo šta imam 27 godina i naslijedio stan od 38m², centar grada. Fakat osvojen jackpot, još uz plaću radim side business. Imam dosta frendova koji plaćaju dosta veliku rentu za čak manji stan od mog”, stoji u jednom komentaru.

“Događa se, ali je teško rješiv jer rješenje ide protivno korporativnih interesa, koji imaju puno vise utjecaja na politiku nego prosječan građanin nažalost, zbog lobiranja (efektivno legalne korupcije) dok god se na stambeno pitanje gleda kao izvor profita i investicije, a ne kao na osnovno pravo koje društvo treba svima garantirati barem djelomičnim dekomodificiranjem, neće tu biti kruha”, podijelio je mišljenje jedan korisnik i pokrenuo raspravu.

“Krivi su obični ljudi, nikakvi interesi. Svi hoće živjeti u Zagrebu, svi hoće prodati stan za vise nego sto se prodaju prošle godine, nitko ne želi da mu se dize nova zgrada ispred kuće, živjeti sa roditeljima sa 25 te čini gubitnikom. Pitanje je jesu li ove izlike o korporativnim interesima i lobiranju uopće istinite i u Americi odakle se uvoze, a kamoli u Hrvatskoj”, poručio je.

Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Druge je pak zanimalo kako ga sada tretiraju ljudi kada je došao do takvog bogatstva.

“Kako te sad tretira tvoja obitelj/rođaci, jesu ljubomorni što je baš tebi ostavila, pošto kažeš da se nisi nadao da će tebi prepisati”, zanimalo je jednom korisnika, međutim, na svoje pitanje nije dobio odgovor već se javila osoba koja tvrdi kako ga sada obitelj može tužiti za nužni dio.

“Mogu ga tužit za nužni dio ako je jedino što je ostalo za njom, doživotno uzdržavanje i dosmrtni ugovor otpadaju jer traže njegov potpis, a on kaže pojma nije imao”, zaključio je jedan korisnik.


Komentari