OTROV POKRAJ ZAGREBAČKOG MOSTA: Građani pronašli čak 16 bačvi punih opasnih kemikalija!

Prolaznici su pronašli 16 bačvi s toksičnim tekućinama u blizini Domovinskog mosta.

Građani koji su se ovih dana našli u blizini Domovinskog mosta, ostali su neugodno iznenađeni prizorom koji su zatekli. Naime, u neposrednoj blizini spomenutog mosta, pronašli odložene bačve s toksičnim materijalom o čemu su odmah izvijestili policiju, piše 24 sata.

Policija je žurno izašla na teren, a prema za sada dostupnim informacijama, u bačvama se nalazi razrjeđivač, a o čemu se točno radit bit će jasno nakon što uzorci dođu s analize. Nije poznato kako su se našle na ovome mjestu.

24 sata
24 sata

Postupanje s opasnim kemikalijama

Opasne kemikalije poslodavac smije koristiti samo ako ne može iste radne rezultate postići primjenom bezopasnih kemikalija.Ukoliko nije moguća zamjena opasnih kemikalija bezopasnim ili manje opasnim, odnosno manje štetnim kemikalijama, poslodavac je obvezan utvrditi da li se primjenom drugog radnog postupka može smanjiti opasnost ili štetnost od primjene opasnih kemikalija, stoji u Zakonu o zaštiti na radu.

Ukoliko koristi opasne kemikalije poslodavac je obvezan pravila zaštite na radu primjenjivati sljedećim redoslijedom:

  • 1) koristiti zatvorene sustave, ako je to moguće prema vrsti poslova i stanju tehnike,
  • 2) odvoditi s mjesta nastanka, odnosnoizvan radnog okoliša opasne plinove, pare i aerosole čije oslobađanje ne može spriječiti,na način da pri odvođenju ne onečišćuje ljudski okoliš,
  • 3) kada ne može odvoditi opasne plinove, pare i aerosole s mjesta nastanka, ograničiti na najmanju moguću mjeru:
    • – količinu opasne kemikalije,
    • – broj radnika i drugih osoba koje su izložene djelovanju opasne kemikalije,
    • – vrijeme izlaganja radnika i drugih osoba utjecaju opasnih kemikalija,
  • 4) osigurati da radnici pri radu opasnim kemikalijama koriste propisanu osobnu zaštitnu opremu, ako se pravilima navedenima u podstavcima 1., 2. i 3. ovoga stavka ne može postići zadovoljavajuća zaštita zdravlja i sigurnost radnika i drugih osoba.



Komentari