Apokaliptični prizori iz susjedstva: Gradovi u BIH potpuno pod vodom, ima i mrtvih

Poplave u BIH (Screenshot: Facebook)

Više gradova u središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a prema najnovijim informacijama, u bujicama je stradalo najmanje petero ljudi.

Najgore stanje je u Jablanici, koja je posve prometno izolirana. “Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici ali to još ne možemo službeno potvrditi”, izjavila je u Sarajevu glasnogovornica Uprave Civilne zaštite Federacije BiH Majda Kovač.

Došlo je i do odrona na cesti Konjic-Ostrožac, a stijene su se sručile i na cestu Jablanica-Mostar. Rijeka Neretva se gotovo izlila iz korita, dodatno pogoršavajući situaciju na terenu. U Donjoj Drežnici je snimljeno da se izlila rijeka Drežanka.

Jablanica potpuno blokirana

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi zajedničkim snagama pokušali spasiti ugrožene zbog poplava koje su izazvale obilne padaline tijekom noći. Potvrđeno je da je Jablanica u potpunosti blokirana.

“Policija nas je obavijestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala”, rekli su iz GSS-a.


Oglasio se i premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić.

“Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža”, rekao je.

Očekuju se brojne posljedice

Fotografije iz zraka koje dolaze iz Kiseljaka najbolje opisuju posljedice izlijevanja rijeka koje su uzrokovale poplave na širem području gdje su oštećene kuće i poslovni prostori. Promet vozilima u određenim dijelovima Kiseljaka nije moguć, ali ni kretanje pješaka pa je stanovnicima upućen apel da ne napuštaju svoje domove.

Alarmantna situacija koja je noćas pogodila ovo mjesto ostavit će iza sebe brojne posljedice, a brojna teška mehanizacija se nalazi na terenu kako bi očistila riječna korita od nanosa te omogućila nesmetan protok vode. Osim Kiseljaka, poplave su pogodile i područje Fojnice gdje su za sada prijavljene poplave prizemnih dijelova kuća i poljoprivrednih dobara.

I rijeka Fojnica u Visokom ozbiljno prijeti da će se izliti iz korita i poplaviti obalno područje i to nakon poplava uzvodno u Kiseljaku. Tijekom noći je jako loše prošlo selo Gunjani kod Tarčina. Vodena bujica je odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla put prema selu. Kako se vidi na jednoj od snimki objavljenoj na Facebooku, kiša u ovom mjestu i dalje pada. Voda prolazi kroz selo i prijeti kućama i automobilima.

Vodostaj Save i dalje raste, na snazi izvanredno stanje: ‘Očekujemo da će se voda brzo povući’


Komentari