ANKETA POKAZALA PRAVO LICE GRADA: Otkrivamo koja mjesta Zagrepčani najviše, a koja najmanje vole!

zrinjevac fontana
Goran Stanzl/PIXSELL

Prema rezultatima istraživanja, Zagrepčanima je najdraže provoditi slobodno vrijeme u prirodi.U Zagrebu je provedena anketa o tome koje lokacije u gradu Zagrebu su ugodne, a koje neugodne građanima. Ispitanici su u anketi odgovorili na dva pitanja; u prvom pitanju trebalo je  navesti pet otvorenih mjesta u gradu na kojima se osjećaju ugodno i za koja bi voljeli da ostanu ista. U drugom je bilo potrebno navesti pet mjesta na kojima se osjećaju neugodno i za koja bi željeli da se promijene. U ovom istraživanj ispitana su ukupno 543 ispitanika, a anketa je provedena u travnju i svibnju 2015. godina u raznim dijelovima Zagreba.

Osjećaj ugode stvaraju zelenila i trgovi

Prema rezultatima istraživanja geografa, Trg bana Josipa Jelačića i Tomislavov trg, Zrinjevac te prostrani perivoji Maksimir, Jarun i Bundek u građanima stvaraju najveći osjećaj ugode. Pored njim mjesta najveće ugode je i povijesna jezgra Gornjeg grada i šetnica Tkalčićeva ulica. Građani su ocijenili da je glavni razlog tome upravo njihova priroda i ljepota gdje oni mogu uživati i baviti se raznim sportovima.

S druge strane najviše neugode u građanima pobuđuju područja divlje i neplanske gradnje na samim rubovima grada Zagreba kao što je Dubrava, Kozari Bok, Jakuševac te čak i autobusni kolodvor. Najmanje ugodnim trgovima građani su ocijenili Mažuranićev, Rooseveltov, Svačićev, Europski i Britanski trg. Strossmayerov i Starčevićev trg prema rezultatima ispitivanja ostali su neutralni, te nisu kod građana pobudili niti osjećaj ugode niti neugode.

Zgrada Glazbene akademije i Autobusni kolovor stvaraju neugodu

Iznenađujuće je da je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta od svih zgrada pokupila titulu najveće ugode, dok neugodu im stvara nedovršen stadion u Maksimiru i nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita.  Jedina zgrada koja je nastala u 21. stoljeću, Arena Zagreb pokazala se kao pun pogodak za sve građane jer je ona upravo mjesto gdje najviše uživaju provoditi svoje slobodno vrijeme, piše Jutarnji.hr. 

>>>VELIKO PRIZNANJE ZA ZAGREB: Maksimir je uvršten na listu najljepših parkova u Europi!



Komentari