Amerikanca zgrozila naša ružna navika: ‘Čak i djeca od 12 godina to rade’

Kafići u Zagrebu, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ono što je nekom normalno, drugoj osobi može biti posve bizarno. Putovanja, između ostalog, služe kako bismo naučili nešto o drugoj zemlji te njenim običajima, a razlike znaju biti toliko značajne da dođe do kulturološkog šoka.

ZAGREB NIŽE USPJEHE: Turisti ga obožavaju, broj noćenja raste! Poznato iz kojih zemalja pristiže najveći broj gostiju

Amerikancima je tako, primjerice, neobično vidjeti koliko je stara arhitektura europskih gradova, a ne mogu se načuditi niti tome koliko su nam male porcije te činjenice da se javni zahodi kod nas uglavnom plaćaju.

Na forumima su bili i komentari na račun Hrvatske: “U Hrvatskoj se sve vrti oko hrane i pića. Kad dođem nekome u goste, već s vrata pitaju što ću jesti i piti, a uobičajeno je i donijeti kakvu bocu ili neki jestivi poklon.

Kruh se jede uz svako jelo

Kruh se jede uz svako jelo, uključujući i krumpir i tjesteninu, što je također zanimljivo. Jedna od najčešćih rečenica koje čujem za stolom je: ‘Uzmi još malo da se ne baci.’ Čudi me da bacanje hrane ovdje nije zakonom zabranjeno”, piše Liam.


Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Neobična im je i naša kultura oko ostavljanja napojnica. U SAD-u obično se ostavlja između 10 i 20 posto ukupne cijene obroka, dok je kod nas taj iznos dosta manji.

“Moj prvi obrok u Zagrebu bili su ćevapčići u malom restoranu s prijateljem iz Hrvatske. Platio sam, ali nisam ostavio veliku napojnicu jer su me upozorili da u Europi nisu toliko velike kao u Americi.

Prijatelj je vidio novčanicu koju sam ostavio na stolu, zgrabio je i tutnuo mi je u džep uz riječi kako je to doista previše”, navodi Amerikanac.

Žene guraju kolica s cigaretom

Upale su im u oči i neke poprilično negativne stvari prilikom posjete Europi. “Grozno je koliko ljudi puše. Na svakom koraku može se osjetiti dim, a ponekad je naći kafić u kojem se može disati nemoguća misija.

Vidio sam žene koje guraju dječja kolica s cigaretom u ustima, kao i djecu od 12, 13 godina koja gase opuške po cesti”, užasnut je John.

Turisti na Jadranu (Foto: Paun Paunovic / CROPIX)

Amerikancima je zanimljivo i koliko Hrvati ulažu truda u to da lijepo izgledaju dok hodaju gradskim ulicama, kao i što se ne trudimo pretjerano da budemo ljubazni jedni prema drugima. Također su zamijetili da se ne smijemo toliko kao i oni.

Sve popularnije mjesto za godišnji odmor: ‘Što sam starija, sve me više smetaju vrućine’

“Super mi je kako Dalmatinci razgovaraju. Tako su glasni i temperamentni da mi je trebalo neko vrijeme da shvatim kako se ne svađaju, nego tako normalno razgovaraju o svakodnevnim stvarima.

Različito im je pak to da se ne smiju toliko kao i Amerikanci niti se trude biti jako ljubazni prilikom upoznavanja”, komentirala je Olivia.


Komentari