Alarmantne tvrdnje plaše Zagrepčane: ‘Zbog Tomaševićevog plana odvoz će poskupjeti 120 posto’

Kamion Čistoće Zagreb (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

U tijeku je prva ovogodišnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a glavna tema je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku. To je također i jedna od točaka dnevnog reda Skupštine.

Show na skupštini: Zastupnik puštao prostu pjesmu, prevoditeljica nije znala što bi

Niz oporbenih zastupnika upravo na tu temu pričali su na konferencijama za novinare koje su se održale u pauzi između aktualnog sata i prve točke sjednice. Tako su mnogi istaknuli nezadovoljstvo sažetkom studije izvodljivosti o izgradnji CGO-a i pitanjem otpada u Zagrebu.

“Klub je bio protiv prve tri točke dnevnog reda koje se tiču čitave problematike o kojoj će se govoriti. Ove godine nam je istekao važeći Plan gospodarenja otpadom za i od 1. siječnja Grad Zagreb nema važeći Plan gospodarenja otpadom.

Mario Župan (desno)
i Mislav Herman (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Nema važećeg plana

I sad Tomislav Tomašević pred oči zagrebačke javnosti izbacuje neku famoznu studiju koja je reciklat prošle studije i najavljuje CGO i za Zagreb i Zagrebačku županiju županiju”, kazao je Mislav Herman u ime gradskog HDZ-a.


“Mi nemamo važeći plan gospodarenja otpadom. Imamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Kako dobiti dokumentaciju i dozvole na takav način? To je fantomski klip koji se postavlja za što se zna da se neće moći ostvariti”, rekao je dalje Herman.

Njegov kolega Mario Župan naglasio je još jedan problem koji razvidan iz sažetka studije. “Zbog izgradnje CGO-a poskupljenje odvoza otpada trebalo bi biti 120 posto. Istovremeno, stvara se novo odlagalište otpada na Čretu”, rekao je, referirajući se oko zadnje rečenice na prigovore stanovnika Podsljemena i Maksimira na smrad koji dolazi iz deponija Zrinjevca.

Tomislav Tomašević (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Herman je također rekao kako se CGO nikako ne može izgraditi do 2028. godine. “Da danas krenemo s prikupljanjem dokumentacije i sve ide po loju, mi do 2028. godine ne možemo ni lopatu zakopati.

Treba imati i riješeno imovinsko-pravne odnose, ima i privatnih parcela. Mi ćemo se demokratskim metodama boriti protiv ovakvog plana”, rekao je.

Nezavisna zastupnica Dina Vasić dotakla se jedne druge teme, a to je izgradnja bazena u Španskom, odnosno problemi oko njega.

Milijuni bačeni na bazen

“Riječ je o skurenih 18 milijuna eura. Grad zagreb je podnio prijavu za financiranje bazena iz EU sredstava ali su dobili odbijenicu, jer je Grad poslao krive dokumente. Žalili su se iz Grada, i dobili ponovno odgovor da ih se diskvalificira jer nisu predali tražene dokumente”, objasnila je. To su spomenuli i drugi oporbeni zastupnici.

“Bazena neće biti, ovo su određeni predizborni trikovi. Gradnja bazena treba se graditi iz javnih sredstava, ali ne zna se kako”, rekla je.

Tomaševićevi bivši kolege prosvjedovali pred skupštinom: ‘Spalioničarski lobi pritišće grad’

Oštri su danas bili i zastupnici Mosta. “Današnji predloženi dnevni red je teška blamaža i vrijeđanje zdravog razuma nas gradskih zastupnika. Prve četiri točke dnevnog reda za koje smo tražili da se izdvoje su točke za koje nismo dobili adekvatne materijale.

Ovim dnevnim redom Tomašević pokazuje dvije stvari: da je ostao u potpunosti dosljedan svojoj nevjerodostojnosti. Kad to radi pitamo se je li to isti čovjek koji je u predizbornoj kampanji glumio ekološki osviještenog zelenog aktivista. Dokazuje da je zelen, ali ne u pojmu ekološke politike, već u upravljanju gradom Zagrebom”, rekao je Trpimir Goluža iz kluba Mosta.


Komentari