Alarmantna situacija u susjedstvu: Bukti zarazna bolest, umrle četiri bebe

Od hripavca umrle četiri bebe (FOTO: Pexels)

U susjedstvu ne jenjava epidemija hripavca. Od ove zarazne bolesti su umrle četiri bebe, dok je jedno dijete u teškom stanju i nalazi se na respiratoru, naveo je za RTS dr. Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravitelj pedijatrijske klinike u beogradskom Institutu za majku i dete.

U Beogradu se ne smiruje epidemija hripvaca (FOTO: Pexels)

Djeca mogu razviti tešku kliničku sliku

“Nažalost, mala djeca, dojenčad do četiri mjeseca mogu razviti vrlo tešku kliničku sliku, koja je kod nas završila smrću četvero djece”, rekao je Vukomanović.

Kako je dodao, jedno dijete trenutačno je na respiratoru, što znači da je jako ugroženo.

Prevencija moždanog udara: Odazovite se besplatnom neurološkom pregledu i spriječite rizik na vrijeme

“Nema bolje obrane od cijepljenja. Kalendar treba poštivati, kontraindikacije ne smiju biti prepreka cijepljenju kada je ono propisano.


Cijena zašto su ta djeca umrla i zašto je toliki porast oboljelih svakako je nedovoljna procijepljenost starijih. Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mjesecu života, a za pravilno cijepljenje djece ne bi smjela biti prepreka”, ističe doktor.

Što je hripavac

Hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja.

Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti.


Komentari