Ako mislite da prepoznajete ovu biljku, vjerojatno se varate: Može uzrokovati zatajenje srca i smrt

Mrazovac (Foto: Tea Cimas / Cropix)

Djelatnici HGSS-a svakodnevno se susreću s raznolikim situacijama, pa su tako s godinama rada prikupili brojna iskustva koja mogu biti od koristi građanima. Podsjetili su na nesvakidašnju intervenciju u kojoj su sudjelovali i upozorili građane na otrovnu biljku.

Naime, kako pišu iz HGSS-a, nedavno su spašavali osobu koja se otrovala biljkom mrazovac (Colchicum autumnale). Riječ je o višegodišnjoj zeljastoj biljci koja naraste 20 do 45 centimetara. Ima zelene listove i cvjeta od kolovoza do studenog, a ljudi je mogu zamijeniti sa šafranom i medvjeđim lukom.

Cvijet mrazovca nalikuje cvijetu šafrana, zbog čega ga nekad i zovu jesenjim šafranom. Osim toga ovu izrazito otrovnu biljku u narodu zovu i kaćunak, biljni arsenik ili mrazova sestrica.

U svim dijelovima biljke je otrov

U svim dijelovima biljke nalazi se tvar kolhicin, koja je izrazito otrovna. “Najviše slučajeva trovanja bilježi se u proljetne mjesece, kada je doba branja listova jestivog medvjeđeg luka (srijemuš, lat. Allium ursinum), kojem je list mrazovca sličan te tada dolazi do slučajnih otrovanja”, napisali su iz HGSS-a.

Prvi simptomi mogu se javiti već pola sata od konzumacije ove biljke, no nekad se javljaju tek za 12 sati, ovisno o količini koju osoba pojede. Riječ je o prvom valu simptoma, odnosno o blažim simptomima kao što je mučnina, povraćanje, bol u trbuh i proljev.


Nakon jednog do dva dana javlja se drugi val simptoma koji je puno opasniji. “U drugoj fazi javljaju se multiorganska zatajenja: srčano zatajenje, aritmije, zatajenje bubrega i jetre, respiratorni distres, te na kraju nastupa smrt ako se ne liječi otrovanje“, navode užasne simptome koji mogu biti rezultat bezbrižne razonode.

Otrovao se na Velebitu pa ga spašavali helikopterom: Napravio je čestu pogrešku

Postoji detalj koji ih razlikuje

Iz HGSS-a su preporučili da građani pri berbi medvjeđeg luka budu pri oprezu i da beru biljku list po list jer tako mogu prepoznati suptilne razlike.

“Listovi mrazovca rastu u spiralnom kupu dok medvjeđeg luka pojedinačno izlaze iz zemlje. Štogod je sumnjivo ne brati a pogotovo ne konzumirati! Za svaku pojavu simptoma uvijek zovite 112!”, upozorili su.


Komentari