AKO DOSAD JOŠ NISTE ZNALI: HEP vam nema pravo isključiti struju!

Foto: Facebook

“Tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Kaznenom zakonu. 

Malo je onih kojima je poznat podatak da nijedan od djelatnika HEP-a ne smije ni pod kojim uvjetom isključiti struju, čak ni ako dođe s nalogom. Naime, taj isti nalog najvjerojatnije je samo interni dokument tvrtke i ne predstavlja pravni dokument. Samim time pred zakonom i sudom potpuno je ništavan.

>>> Ispravak teksta objavljenog na portalu zagreb.info 1.8. 2016.

Jedino im vi možete dati suglasnost za što smo ipak sasvim sigurni da ne biste napravili. Ni sami djelatnici HEP-a ne znaju da je isključivanje struje kazneno djelo. Međutim, upravo to jest. Naime, u članku 216. Kaznenog zakona jasno piše da svakog tko spornu radnju učini ili na drugi način u njoj sudjeluje čeka kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]KAZNENI ZAKON KAŽE: “Tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”[/box]

Živi zid pokrenuo akciju

Ustavni sud je još 2007. godine donio odluku kako komunalna poduzeća ne mogu isključivati komunalije prema dugu potrošača bez sudske odluke. Nikome nije jasno zašto se ova odluka Ustavnog suda u Hrvatskoj ne primjenjuje, iako bi Ustav trebao biti temeljni zakon države. Udruga Živi zid tome je prošle godine odlučila stati na kraj te su pokrenuli akciju uključivanje struje svima kojima je HEP tu istu struju isključio. Svoj prvi video objavili su i na Youtubeu.


>>> ŽIVI ZID: Moguće kazne do 50 000 kn zbog ilegalnog ukapčanja struje

“Nemojte se bojati. Ovo je naša zemlja, ne poštujmo zakone koji uništavaju ljude, obitelji, djecu i državu. Izborimo se za bolje zakone, za bolji život, za izlazak iz doslovnog mraka. U 21. stoljeću, kad je dostupna sva tehnologija, oni nas vraćaju u kameno doba. Oduprimo se zajedno!”, rekli su iz Živog zida na početku svoje akcije.

Neki i sami uključivali struju

Dnevno.hr također je nedavno pisao o djevojci koja je isključenu struju odlučila uključiti sama.

“Živa sam i zaslužujem dostojanstven život. Odlučila sam struju uključiti sama! Otišla sam do brojila i shvatila što su učinili. Umjesto osigurača stavili su zamjenski osigurač. Okretala sam vamo-tamo ali nije išlo. Tada sam promišljanjem shvatila da je potreban običan inbus kojim okrenete osigurač. Najprije morate strgati zaštitu, a potom inbusom okrenuti osigurač, i moći će te ga skinuti. Tada vratite vaš osigurač i zašarafite. To sam radila s vrećicom na rukama, jer plastika ne provodi struju pa sam se tako zaštitila od mogućih povreda. Nakon nekoliko tjedana korištenja te “nedozvoljene” struje, struju sam platila a kaznu do dana današnjeg nisam dobila. To je bilo prije par mjeseci”, ispričala je djevojka.

Za taj isti portal ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak komentirao je problem neovlaštenog isključivanja struje i rekao da bi, ukoliko njemu osobno ugase struju, bez imalo razmišljanja struju uključio sam.

Dobili ste račun s kojim ste nezadovoljni?

Najprije je potrebno napraviti prigovor na račun davatelju usluge. Opisat ćete radi čega se žalite i po mogućnosti to treba potkrijepiti dokazima. Davatelj usluge mora odgovoriti u roku 15 dana od primitka vašeg prigovora i to prema Zakonu o zaštiti potrošača. Ne dobijete li odgovor u tom roku, prijavite davatelja usluge državnim inspektorima. U slučaju da ste dobili odgovor s kojim ste nezadovoljni tada se požalite Povjerenstvu za reklamacije potrošača davatelja usluge u kojem su i članovi iz udruga za zaštitu potrošača. Povjerenstvo vam mora odgovoriti u roku 30 dana. Ako i Povjerenstvo za reklamacije potrošača davatelja usluge donese istu odluku (jer je u Povjerenstvu najčešće većina članova koji nisu iz redova potrošača te potrošači budu nadglasani) požalite se državnim inspektorima koji su nadležni prema sjedištu davatelja usluge.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Također možete pokrenuti postupak i pred Sudom časti Hrvatske gospodarske komore. Samo organizirani potrošači preko svoje udruge mogu u cijelosti ostvariti i stalno unaprjeđivati svoja prava, piše u Općim uvjetima za opskrbu električne energije.[/box]

U uvjetima također stoji i sljedeće: “Ako svoj račun za potrošenu električnu energiju niste platili u roku označenom na uplatnici, opskrbljivač će vas pisanim putem opomenuti. Ako ni tada ne platite račun, isporuka električne energije bit će vam obustavljena. Također vam opskrbljivač može obustaviti isporuku električne energije ukoliko ne platite dvije uzastopne akontacijske rate ili tri rate u periodu od šest mjeseci , a niste se žalili.

Ponovna isporuka električne energije bit će moguća tek kada podmirite svoje DOSPJELE obveze te platite trošak ponovnog ukapčanja.”

>>>ZAGREPČANI OPREZ: Po kućnim pragovima HARAJU PREVARANTI i lažno se predstavljaju kao RADNICI HEP-a

>>>POJEFTINILA STRUJA, ALI NE SVIMA: HEP odobrio niže cijene električne energije ovoj skupini potrošača

 


Komentari