Zatvorene Zimske paraolimpijske igre, iz natjecanja izbačena Rusija i Bjelorusija: Mizdrak i Coch nosili hrvatsku zastavu

FOTO: HPO

Nakon devet dana nadmetanja, gašenjem paraolimpijskog plamena na Nacionalnom stadionu u Pekingu i službeno su završene 13. Zimske paraolimpijske igre.

Na Igrama je nastupilo 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking je tako postao prvi grad u povijesti koji je ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre (2008), te zimske OI i POI (2022). I ove igre snažno je obilježila pandemija koronavirusa, pa su održane u ‘balonu’.

ZPOI u Pekingu će ostati upamćene i po izbacivanju ruskih i bjeloruskih paraolimpijaca zbog agresije njihovih zemalja na Ukrajinu.

FOTO: HPO

Najuspješniji pojedinac ZPOI bio je norveško skijaško čudo Jesper Pedersen (22) koji je u konkurenciji sjedećih osvojio četiri zlata i jedno srebro.

Već tradicionalno svečanost je uz taktove Beethovenove Ode radosti otvorena Paradom nacija, povorkom zastava sudionika Igara, a hrvatsku trobojnicu nosili su slabovidan alpinac Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.



Komentari