Zagrebačkoj atletičarki život se preokrenuo nakon dijagnoze rijetke bolesti: ‘Krvarila sam iz usta i nosa’

Ana Mrčić (Foto: IN Magazin)

Zagrepčanka Ana Mrčić od malih se nogu bavila atletikom, a njene discipline bile su višeboj i skok u dalj.

Iako su je životne prilike na neko vrijeme spriječile da se bavi sportom, vratila mu se u 42. godini te se ponovno počela natjecati i nizati odlične rezultate.

”Zapravo kako je moj sin krenuo na atletske treninge, tako sam i ja ustvari dok sam ga čekala nisam htjela stajati na stadionu otišla sam na nasip, otrčala sam svoje, napravila par vježbica i onda se u meni počela stvarati ideja da počnem malo ozbiljnije trenirat”, ispričala je za IN Magazin.

Maligna i rijetka bolest

Međutim, Anin atletski uspon iznenada je spriječila teška dijagnoza.

“Dijagnoza mi je nakon nekog vremena bila mijelodisplastični sindrom – to je bolest koštane srži, maligna dosta rijetka”, objasnila je.


Nije se htjela predati te je unatoč bolesti nastavila trenirati i natjecati se, no iako je bolest u početku sporo napredovala, stanje joj se s vremenom počelo pogoršavati.

“Već nakon tri i pol godine je bilo u toliko lošem stanju pa sam morala ić na transfuzije krvi i trombocite i eritrocite. Na tom svjetskom veteranskom prvenstvu na kojem sam pobijedila tad sam imala manje od 10 trombocita u krvi, imala sam krvarenje iz nosa i ustiju”, ispričala je.

‘Bilo je suza’

2017. godine zahvaljujući donorici podvrgnuta je transplantaciji koštane srži, a nakon toga je počela imati problema s kukom i zglobovima pa se jedno vrijeme prebacila na planinarenje. Kada se stanje s kukom popravilo, nastavila je s atletikom,a ove je godine na Europskom prvenstvu transplantiranih i dijaliziranih u Portugalu osvojila zlato u skoku u vis i srebro u skoku u dalj.

”Svi ti transplantirani su se u jedan veliki krug namjestili i onda polako sužavali taj krug, kad smo došli skroz blizu jedni drugih onda smo se rukovali ili grlili, bilo je tu i suza jedna cura do mene je plakala i ovaj koji je bio voditelj je govorio sad se prisjetimo naših donora, ljudi koji su nam omogućili da budemo tu gdje jesmo”, ispričala je.

Iako Ana i dalje ima brojnih problema zbog bolesti, Zaklada Ana Rukavina i Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pomogli su joj da živi. U registar se mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina.

Ella Dvornik otvorila dušu o razvodu od Charlesa: ‘Ne doživljavam ovo kao loš san, sve bih ponovila’


Komentari