Nevjerojatna Hrvatska potukla Španjolce do nogu, ovako dobre rukometaše dugo nismo vidjeli

Fantastična igra Hrvatske (Foto: Ante Cizmic / CROPIX)

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 39:29 (18:14)

HRVATSKA: Ivić (3 obrane), Mandić (5 obrana); Mihić, Duvnjak, Šoštarić 8, Karačić 2, Načinović 4, Mamić, Cindrić 2, Lučin 5, Martinović 8, Šipić, Glavaš 2, Srna 3, Klarica 3, Jelinić 2

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (1 obrana), Hernandez; Pecina, Maqueda 2, Fernandez 2, A. Dujšebajev, Figueras 1, Garciandia 3, Serdio 3, Canellas 3, Casado 4, Gomez 8, Tarrafeta 2, Sanchez, D. Dujšebajev,, Odriozola 1


Deset razlike! Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Španjolsku sa 39:29 (18:14) na startu Europskog prvenstva u Njemačkoj. Prvi dvoboj Hrvatska je u Mannheimu odigrala gotovo besprijekorno i upisala jednu od najvećih pobjeda u novije vrijeme.

Fantastično je Hrvatska otvorila dvoboj i nakon sedam minuta igre već je imala 5:1 na semaforu. Bilo je potom i 6:2 za naše rukometaše, no onda su se Španjolci malo konsolidirali i smanjili na 6:4.

Tin Lučin, hrvatsko rješenje s klupe zabilo je u prvih desetak minuta dva pogotka, jedan posebno efektan za 7:4. Na tribinama čitavo vrijeme dominiraju hrvatski navijači, ore se hrvatske navijačke pjesme.

Hrvatska je opasna sa svih strana u napadu, zabijaju i krila poput Šoštarića koji je zabio za 10:5 i prisilio španjolskog izbornika Riberu na već drugi timeout u svega 13 minuta igre.


Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Održavanje prednosti

Kroz sredinu prvog dijela Španjolska je na sve načine pokušavala održavati svoj zaostatak. Probavali su i u igri sedam na šest, što im često ne bi prolazilo, a Hrvatska je imala težak zadatak – braniti stečeno vodstvo.

Nakon 20 minuta igre bilo je 12:8 za Hrvatsku. Zabio je tada Canellas, veteran, iz nezgodnog šuta s poda. Dojam je bio da su se Španjolci probudili, trebalo je to na neki način odbiti i mirno privesti prvo poluvrijeme kraju.

Važan je pogodak iz sedmerca za 13:8 zabio Šoštarić i tako nastavio za Hrvatsku tamo gdje je stala. Španjolci su se preko Garciandije vratili na 13:10, a onda je Lučin fantastično pogodio za četrnaesti hrvatski pogodak. Do poluvremena, sve je ostalo na sjajnih 18:14. Završio je prvi dio dvoboja Tin Lučin zaista fenomenalnim golom, s 10 metara.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Sjajno otvaranje drugog dijela

Nastavak smo otvorili važnim golom Luke Cindrića pod prijetnjom pasivnog napada za plus pet. Bio je to znak da i dalje sve štima. Mjesto na vratima zauzeo je Matej Mandić, najmlađi član naše reprezentacije. Najprije je obranio Dujšebajevu zicera, a onda je na prazan gol zabio za 20:14. Sve je nastavio Martinović za plus sedam, opet na prazan gol…

Nije tu bio kraj, jer Srna je pogodio za 22:14 i prisilio španjolskog izbornika Riberu na to da svoj posljednji mogući time-out iskoristi već u 34. minuti utakmice. Došli su naši rukometaši i na devet pogodaka viška, bilo je 24:15 golom Načinovića. A onda smo na trenutak pomislili da će suci isključiti Domagoja Duvnjaka zbog jednog težeg prekršaja. No, srećom, dobio je “samo” isključenje od dvije minute.

Hrvatska je zapravo, igrala tako dobro da nismo trebali strahovati za pobjedu niti u jednom trenutku. Ono što je trebalo napraviti za podizanje prednosti i energije općenito, Perkovčevi su dečki učinili već u prvim minutama drugog poluvremena. Ostalo je, u većini, bilo samo odrađivanje posla. Notirajmo i to da je golom Martinovića u 48. minuti bilo 33:23 za Hrvatsku.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Pogled prema naprijed

Veliki posao obavili su hrvatski rukometaši na otvaranju Europskog prvenstva. Do kraja uvodne skupine u Mannheimu čekaju nas ogledi protiv Austrije (nedjelja, 20.30 sati) i Rumunjske (utorak, 18 sati). To su dvije nominalno slabije reprezentacije, ali treba im pristupiti s maksimalnim oprezom te tako s maksimalnim brojem bodova ući u drugi krug.

U drugi krug prolaze dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, a hrvatska se skupina B “križa” sa skupinama A i C. Dvoboji drugog kruga igrat će se u Kölnu, iz kojeg će također dvije prvoplasirane momčadi proći u polufinale Eura.


Komentari