Tko kaže da je Dinamova sezona u Europi podbačaj? Zaradili su više od svih u ‘trećerazrednom’ natjecanju

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dinamo u prvoj utakmici ove sezone u skupini Konferencijske lige upisao je vrlo uvjerljivi trijumf. Pobjeda od 5:1 protiv kazahstanske Astane bila je uvjerljiva uvertira u europsku sezonu. Pobjeda je Dinamu donijela čak milijun eura, u slučaju da je Dinamo remizirao zaradio bi 166 tisuća eura.

Od početka europskog puta, Dinamo je ove sezone zaradio 4.993.217. eura računajući i jučerašnju zaradu. Tom brojkom Dinamo je klub koji je zaradio najviše od svih sudionika Konferencijske lige ove sezone. Ispod Dinama je Eintracht s 22 tisuće eura manje, ali Eintracht je odigrao samo jedno kvalifikacijsku kolo za Konferencijsku ligu. Tu je još i Ludogorec s 34 tisuća eura manje od Dinama koji je odigrao utakmicu više od Modrih.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Detaljan put zarade Dinama

Od lige prvaka Dinamo je zaradio 200 tisuća eura prolazom protiv Astane i ispadanjem od grčkog AEK-a. Europa League playoff protiv češke Sparte donio je također 100 tisuća eura, podsjetimo Dinamo je protiv Sparte ispao i tako otišao u Konferencijsku ligu.

Zbog Konferencijske lige, Modrima je na račun sjelo prvo 2.94 milijuna eura zbog plasmana u grupnu fazu, a zatim još 1.246 milijuna eura na temelju europskog koeficijenta. Dobio je još 7.217 eura po osnovi “neraspodijeljenih iznosa”. Ukupno je od Konferencijske lige zaradio 4.693.217 eura, i kad još k tome pridodamo onih 200 tisuća i 100 tisuća iz kvalifikacija dobijemo točno 4.993.217 eura.

Nikola Jurčević odgovorio na goruća pitanja o Dinamu: ‘Suludo zvuči, ali mislim da je ovako bolje’


Usporedba Dinama i ostatka HNL-a

Ostali hrvatski klubovi koji su također igrali Europu, odnosno Hajduk, Rijeka, Osijek svi oni zajedno zaradili su 2,45 milijuna eura što je duplo manje od Dinama.

Ako u usporedbu stavimo direktno dva najveća rivala, Dinamo i Hajduk otkrivamo da je Hajduk zaradio gotovo 8 puta manje od Dinama.

Ono što može veseliti ljude u Maksimirskoj 128 jest da je Dinamo je favorit u svim preostalim ogledima Konferencijske lige što bi ga moglo obogatiti za još 1.25 milijuna eura. Prolazak u četvrtfinale nagrađuje se s dodatnih milijun eura, ulazak u polufinale s dva, u finale s tri, a osvajanje nosi dodatna dva milijuna eura.


Komentari