Slučaj Mamić: Velika pobjeda na sudu Luke Modrića

Luka Modrić odlazi sa suđenja. (Foto: Vlado Kos/CROPIX)

Velika pobjeda na sudu kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića. Umjesto dopunskoga ispitivanja zbog optužbi za davanje lažnoga iskaza na suđenju Zdravku Mamiću te dizanja nove, treće optužnice protiv njega za to djelo, Državno odvjetništvo odustalo je od Modrićeva progona.

Riječ je o slučaju optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Mamiću u Osijeku, za što je Državno odvjetništvo dvaput dizalo optužnice protiv Modrića i Dejana Lovrena, oba puta s istim ishodom – optužnice su odbacili zagrebački sudovi – Općinski kazneni i Županijski – pa suđenja nije niti bilo.

Osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon, piše Jutarnji list.

Suđenje Zdravku Mamiću. Mian Pernar, Zdravko Mamić i Zoran Mamić. (Foto: Vlado Kos/CROPIX)

‘Već presuđena stvar’

Razloge za odustanak osječki su tužitelji našli u nedavnoj odluci protiv Lovrena u kojoj je zagrebački Županijski sud zaključio da je Lovrenov slučaj ‘već presuđena stvar‘ jer je optužnica protiv njega bila pravomoćno odbačena 2018. te bi mu se ponovljenim postupkom kršilo pravo da ne bude dvaput progonjen u istom slučaju.

Tužiteljstvo je zaključilo da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji te bi i u slučaju Modrića optužnica također bila odbačena.

Zdravko Mamić, Matias Chago, Hrvoje Ćale, Ognjen Vukojević i Luka Modrić nazdravljaju pjenušcem.
(Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Podsjetimo Lovren i Modrić su  2017. svjedočili na suđenju Mamiću u Osijeku, a iskazi su bili povoljniji za Mamića nego prije toga u USKOK-ovoj istrazi. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, dok je suđenje Mamiću još trajalo, optužilo i Modrića i Lovrena za davanje lažnoga iskaza.


Obojica su ispitana kao osumnjičenici te su porekli djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja. Modrić je rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz, dan tijekom istrage u kojemu je de facto teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik.

Dirljiva objava Luke Modrića navijačima, reakcije ne prestaju: ‘Nemoj da te papci pokolebaju’


Komentari