Prvi ragbi klub u Zagrebu osnovan je 1964. godine: ‘Djecu učimo da je bolje izgubiti nego nepošteno pobijediti’

Prva asocijacija većine ljudi kada pomisle na ragbi su hrpa jakih muškaraca koja se svim silama bori za pobjedu, pa makar i pod cijenu ozljeda. Povodom toga, odlučili smo razbiti sve predrasude i upitali Ragbi klub Zagreb, kakav je odaziv kod njih i koje su čari tog sporta.

Zvuči nevjerojatno, ali Ragbi klub Zagreb osnovan je 16. veljače 1964. godine. Treninzi se dominantno održavaju na Rudešu (Sošićka bb), a od jeseni je plan ponovno krenuti s treninzima s lokacije od kud je sve i počelo, a to je u Kranjčevićevoj ulici (iza istočne tribine nogometnog stadiona) za mlađe uzraste.

Misija kluba je ostvarivanje najboljih mogućih sportskih rezultata u okvirima amaterskog sporta na zadovoljstvo navijača, sponzora, prijatelja kluba i svih svojih članova, a cilj postati najbolji amaterski klub u zemlji i regiji.

Doznali smo tko sve može trenirati ragbi i koliko je to opasan sport.

„Ključna prednost ragbija je što bez obzira na anatomiju igrača postoje pozicije u kojoj treba biti puniji, viši, niži, sporiji, brži. Odnosno, svatko može pronaći mjesto i poziciju za sebe što je jako važno. Velika je uključenost i prihvaćenost različitosti i na to smo osobito ponosni. Ragbi je kontaktni sport i kao i bilo koje drugom sportu su nažalost prisutne, ali u puno manjoj mjeri nego što se to percipira u javnosti. Dosta se radi na pripremi igrača (pravilnoj tehnici ulaska u kontakt) i jako puno ulažemo u infrastrukturu i samo održavanje travnika (djeca igraju na pravoj travi koja se redovito zalijeva i održava)“, kažu nam iz kluba.


Što se tiče kategorije, razvijene ragbi zemlje s velikom bazom igrača imaju posebno igrače koji igraju samo ragbi 7. U Hrvatskoj i u regiji, gdje su mali igrači koji igraju ragbi 15 igraju i ragbi 7. Ragbi je Hrvatskoj i Zagrebu amaterski sport, a zagrebački klub veliki fokus stavlja na temeljne vrijednosti.

„Od prvih dana se djecu uči da je bolje izgubiti nego nepošteno pobijediti. U mlađim uzrastima klub je postavio pravilo da na utakmici svi igrači moraju nastupiti, pa i pod cijenu poraza. Igračima je najveća nagrada utakmica i svi treniraju da bi igrali utakmice, pa je u skladu s tim osnovno pravilo da se svakom igraču omogući nastup na utakmici. Sport, općenito, gradi karakter, ali je kod ragbija zbog kontaktne i timske igre izgradnja karaktera još izraženija. Osnovno pravilo u ragbiju je da oboreni igrač mora pustiti loptu na podu. Tako ragbi uči djecu teškom radu i da svaki put kad su na podu (oboreni) da se podignu/ustanu i čim prije uključe dalje u igru. Ragbi je izrazito timski sport u kojem svaki igrač imaju svoju ulogu i važnost na terenu. Igrači se uče poniznosti i poštovanju“, kažu iz kluba.

Još neke vrijednosti koje ragbi usađuje svojim igračima strast, jedinstvenost. Osim navedenih vrijednosti Ragbi klub Zagreb je uveo svoje temeljne vrijednosti koje su primjenjuju na razini kluba, a one su povjerenje, predanost, ljubav i poštovanje.

„Iz svega moguće je zaključiti da je ragbi zdrav, amaterski sport, koji njeguje istinske, prave, zdrave, vrijednosti. Naš klub svoj sportski proizvod u hrvatskim okvirima želi pozicionirati kao „mali sport za izgradnju velikih ljudi“. Uz već spomenute vrijednosti ragbi treninzi su dva puta tjedno što igračima omogućuje da uz ragbi imaju i druge interese i da se razvijaju na više polja, što je jako važno, posebice u mlađim uzrastima“, pričaju nam iz kluba.

Upitali smo ih i jesu li zadovoljni odazivom.

„Odaziv je jako dobar, a primarno novi članovi dolaze zahvaljujući animacijama u školama, povratne informacije s terena pokazuju da je najveći udar na djecu 5-ih i 6-ih razreda. Animacije prati klasična podjela letaka, kao i aktivnosti na svim klupskim društvenim mrežama. Isto tako, još jedan od načina je privlačenje novih igrača putem besplatnog „Get into rugby“ programa (uz potporu nacionalnog saveza, Hrvatskog ragbijaškoga saveza) koji se odvija odmah nakon škole, što je prednost za roditelje. Tu je i naš program Ragbionica za djecu do 10 godina gdje se djeci omogućava da se besplatno jednom tjedno (subotom u 11:00 sati, na Rudešu) igraju s ragbi loptom. Program je namijenjen djeci članova, simpatizera kluba i školskoj djeci koja jednom tjedno imaju ragbi u školi. S ovom djecom se igra touch rugby (tač ragbi) također bez kontaktna verzija ragbija Nakon svake ragbionice se djeci priprema hrana, postavlja „napuhanac“ te im se od najmlađih dana uvodi treće poluvrijeme koje se koristi za neformalno promicanje temeljnih vrijednosti. Navedeni pristup osigurava da nakon treninga djeca zajedno s vršnjacima provode kvalitetno vrijeme u zabavi i druženju (slika ispod). Klupske prostorije imaju wi-fi, pikado, TV, tako da u situacijama kada je loše vrijeme druženje se nastavlja u unutrašnjoj prostoriji“, objašnjavaju.

Dodaju i da većini djece ragbi nije prvi sport koji treniraju, a otkrili su nam koja je njegova prednost.

„Mlađi uzrasti u Ragbi klubu Zagreb imaju mogućnost trenirati svaki dan, ali se očekuje da dođu dva puta tjedno na trening. Daje im se mogućnost da imaju svaki dan jedan termin treninga kako bi mogli lakše uskladiti svoje druge obveze. Cilj je da se djeca razvijaju kao kompletne osobe i imaju vremena i za druge aktivnosti (jezike, sviranje nekog instrumenta, druženje, igru). Osiguravanje svakodnevnih termina i slobodno biranje termina se, po povratnim informacijama dobivenim od strane roditelja, pokazalo kao jako važno za „isporuku“ sportskog proizvoda“, tvrde.

Ragbi klub Zagreb može se pohvaliti i brojnim odlikama. Ragbijaši stariji od 18 godina bili su osvajači kupa čak sedam puta, a isto toliko puta i prva države. Interligu osvojili su 2005/2006. godine. Mlađi uzrasti prvaci su države i osvajači kupa zadnjih pet godina. Iz kluba ističu da u mlađim uzrastima primarni cilj nisu rezultati već razvoj mladih igrača u skladu s temeljnim vrijednostima sporta i kluba.

Otkrili su nam i koliko je pandemija utjecala na klub.

„Nažalost, bilo smo jako pogođeni jer nismo imali pristup školama i nismo mogli provoditi redovne animacije. Samostalno smo odlučili da dok se ne pojavi cjepivo da nećemo sudjelovati u natjecanjima naši članovi ne bi ugrozili svoje bližnje, tako da da se 2020. nismo natjecali i to nam je svima bila teško podnijeti, ali smo zajednički prebrodili“, tvrde.

U budućnosti očekuju povećanje broja članova po svim uzrasnim kategorijama. 29. svibnja i 30. svibnja organiziran je za igrače do 14 godina veliki turnir u kojem su sudjelovali svi klubovi iz Hrvatske, a 5.lipnja očekuje nas prvenstvo za seniore u ragbiju 7.

Važnu podršku klubu pružaju bivši igrači (veterani). Većina njih čini „momčad izvan terena“ i pokušava ili svojim radom oko kluba ili financijski vratiti klubu za sve ono lijepo što su proživjeli na način da rade ono što je netko prije radio za njih dok su oni igrali. Svake godine veterani organiziraju veteranski turnir „Zdenko Jajčević“ koji se održava u svibnju.

Uz sve navedene muške momčadi Ragbi klub Zagreb ima i žensku momčad koja je organizacijski izdvojena na način da imaju svoju Upravu, jer na taj način prema drugim javnim tijelima i projektima mogu nastupati samostalno. Zahvaljujući navedenom pristupu muškoj momčadi jedan od sponzor je Hrvatska poštanska banka, a ženskoj momčadi ERSTE banka.

„Sljedeći program od kojeg očekujemo puno u budućnosti je touch rugby (tač ragbi, bezkontaktni ragbi) koji se provodi svakog ponedjeljka u 14:00 sati u sportskoj dvorani na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 2015. godine. Riječ je o Kineziološkom programu izvan redovite satnice kojim studenti mogu nadomjestiti redovnu nastavu. Kroz program je, do sada, prošlo 185 studentica i studenata (90% je studentica). Ovdje je cilj i ideja stvaranje baze volontera za organizaciju događaja i izgradnju dugoročnih odnosa s potencijalnim donatorima/sponzorima (po završetku fakulteta svi studenti će se zaposliti i vjerojatno s vremenom odlučivati o nekom budžetu)“, kažu iz kluba.

U cilju održavanja dugoročnih odnosa s članovima kluba na razini kluba se organiziraju i tri, stalne, aktivnosti, kada mjere to dopuštaju. To su Božićni domjenak, utakmica „stari vs mladi“ (veterani i igrači prve momčadi imaju godišnji susret svake prve subote u siječnju), te godišnja turneja u kojoj svi članovi putuju na neku zanimljivu lokaciju, igraju ragbi s protivnicima s kojima nikada nisu do sada, poslije čega ponovno slijedi druženje, stvaranje prijateljstva i slično.

Osim navedenih stalnih aktivnosti Ragbi klub Zagreb surađuje s drugim neprofitnim udrugama i pomaže drugima, a fokus je stavljen na udruge koje promiču žensko zdravlje, aktivnostima vezanim za Grad Zagreb (samostalna akcija „Zagrljaj gradu lavljeg srca), suradnju s udrugom Poza (posao i zabava) humanitarna radna akcija (Ščitarjevo/Martinov plašt postavljanje ograde).

Ako želite postati dio ovog kluba i zaigrati jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, sve detalje možete pronaći na web stranici ili Facebook stranici Zagreb ragbi kluba.


Komentari