Pred Hrvatskom težak protivnik za prolaz u finale: Košarkaši moraju dati sve od sebe

Hrvatska - Slovenija. Dario Šarić. (Foto: Tonci Vlasic/CROPIX)

Hrvatska košarkaška reprezentacija u subotu od 20 sati igra polufinalnu utakmicu  turnira za plasman na Olimpijske igre u Parizu u Grčkom Pireju protiv Dominikanske Republike, a u slučaju toliko željene pobjede naši košarkaši u finalu igrat će protiv boljeg iz drugog polufinalnog ogleda, između domaćina Grčke i Slovenije.

Hrvatska je sjajnom partijom protivi Slovenije otvorila izlučni turnir za Olimpijske igre u Parizu, momci Josipa Sesra pobijedili su favorizirane Slovence 108:92, da bi nakon toga slijedilo ekspresno otriježnjenje protiv Novog Zelanda, od kojeg smo izgubili 90:86.

Srećom po našu reprezentaciju Slovenci su u zadnjem napadu protiv Novog Zelanda promašili dvije trice, koje bi ih dovele na prvo mjesto skupine, tako da je Hrvatska dobila lakšeg protivnika od Grčke u polufinalu, barem tako stoji na papiru.

Marko Pjaca u velikom povratničkom intervjuu : ‘Bit će ovo jedna lijepa sezona’

Težak protivnik

Dominikanska Republika je pobjedom protiv Egiptoa 99:77 osigurala nastup u polufinalu, a protiv Grčke proveli su se gore nego Slovenci s nama, pa su domaćini turnira lako slavili s 109:82. Kako je Grčka pobijedila Egipat 93:71, Domikanska Republika osvojila je drugo mjesto i priliku za izboriti finale protiv Hrvatske


Hrvatska je veliki favorit u okršaju s Dominikanskom Republikom, a za Hrvate je najveća vijest što je Karl-Anthony Towns propustio ovo okupljanje. Riječ je je o četverostrukom NBA All-Staru koji je u prosjeku u svakoj od posljednjih osam sezona postizao više od 20 koševa, koji je nakon NBA sezone pune ozljeda odlučio odmoriti.

Tako je Chris Duarte je glavna snaga ovih Dominikanaca, a on je ujedno i jedini košarkaš te reprezentacije koji je prošle sezone igrao u NBA ligi. Duarte igra na poziciji beka i voli pucati trice. Dominikanska Republika zabila je 19 od 50 trica, a posebnu pažnju zaslužuje i mladi 21-godišnji Jean Montero koji je prošle godine proglašen najboljim igračem španjolske lige.

Što se tiče skok igre tu je Hrvatska barem nominalno u prednosti, Dominikanci na toj poziciji imaju Eloyja Vargasa, centra koji je visok 210 centimetara, ali on će teško parirati Zupcu pod košem. Kada se sve zbroji i oduzme naša reprezentacija trebala bi dohvatiti finale turnira, ali nas poraz od Novog Zelanda ipak zove na oprez u ovom polufinalu.


Komentari