Potresna priča zlatne hrvatske olimpijke: ’15 dana su se borili za moj život’

Anđela Mužinć Vincetić, (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Paraolimpijske igre u Parizu ponovno su podsjetile na nevjerojatnu ljudsku snagu, upornost i ljubav prema sportu. Svaki sudionik ovih igara nosi sa sobom priču o pobjedi, ne samo u sportskom smislu, nego i u borbi sa životnim izazovima. Među njima se posebno ističe hrvatska zlatna paraolimpijka, stolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić (31), čija je životna priča inspiracija mnogima.

Anđelin put prema zlatu nije bio nimalo lak. Sve se promijenilo nakon teške prometne nesreće koju je doživjela u Srinjinama pokraj Splita, blizu svog doma.

“Imala sam prometnu nesreću s curama iz kluba i trenerom, blizu vlastitog doma kraj Splita. Svojima sam javila da dolazim na ručak, ali na njega nisam stigla”, prisjetila se Anđela.

Te kobne kišne noći, njihov automobil se prevrnuo i završio u provaliji, pri čemu je Anđela zadobila prijelom kralježnice i ozljedu leđne moždine. Posljedice su bile teške – potpuna paraliza nogu.

“15 dana su se borili za moj život”

“Završili smo u provaliji, pri čemu mi je pukla kralježnica. Predsjedničkim avionom prebačena sam u Zagreb gdje su se liječnici 15 dana borili za moj život“, ispričala je Anđela, koja je unatoč svemu odmah stala u obranu svog trenera, naglašavajući da nije vozio prebrzo.

Nesreća je Anđelu udaljila od njezine prve sportske ljubavi – odbojke, ali njezin sportski duh nije se slomio. Tijekom rehabilitacije u Varaždinskim Toplicama, Anđela je upoznala Helenu Dretar Karić, koja ju je uvela u svijet parastolnog tenisa. Iako se Anđela nadala da će ostati uz odbojku, u novom sportu pronašla je novu strast i nevjerojatno uspjeh.

„Nisam se bojala jer u tim trenucima nisam znala što me čeka“, ispričala je Anđela, prisjećajući se svojih prvih dana u stolnom tenisu. Kroz godine treniranja, Anđela je postala prava zvijezda paraolimpijskog sporta, osvajajući medalje na najvećim svjetskim natjecanjima.

Druga medalja u Parizu

Prije osvajanja zlatne medalje u Parizu, Anđela je već imala dvije paraolimpijske medalje u ekipnom natjecanju – srebro iz Rio de Janeira 2016. godine i broncu iz Tokija 2020., zajedno s Helenom Dretar Karić. Zlato u Parizu kruna je njezine karijere, ali i simbol svega što je prošla na svom putu.

Ovo zlato predstavlja drugu medalju za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Parizu, nakon bronce koju je osvojio Luka Baković u bacanju kugle. Time je Hrvatska na ovim igrama ukupno osvojila 28 medalja, uključujući šest zlatnih, osam srebrnih i 14 brončanih.

Anđela Mužinić Vincetić simbol je ne samo sportskog uspjeha, nego i nepokolebljivog duha, snage i hrabrosti.


Komentari