U Zagrebu se održava jedan od najprestižnijih turnira: Dolazi i legendarni Kasparov

Garry Kasparov na turniru (Darko Tomas / CROPIX)

U utorak započinje peti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour, jedan od najprestižnijih svjetskih šahovskih turnira. Svečano otvaranje održat će se u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu. Otvaranje će svečano obilježiti predsjednik Vlade Andrej Plenković povlačenjem prvog poteza s Garryjem Kasparovom i Magnusom Carlsenom. Nakon ceremonije, održat će se simultani mečevi gdje će najbolji svjetski velemajstori, uključujući Kasparova, igrati protiv poznatih osoba iz Hrvatske i mladih perspektivnih šahista.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, s počasnim predsjednicima Organizacijskog odbora Garryjem Kasparovom i Zvonimirom Frkom Petešićem. U Kristalnoj dvorani igrat će se rapid & blitz turnir s nagradnim fondom od 161.000 eura. Rapid partije će se igrati s tempom 25 minuta + 10 sekundi po potezu, a blitz partije s tempom 5 minuta + 2 sekunde po potezu.

Na turniru će ponovno nastupiti i braniti titulu Magnus Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, kao i brojni slavni šahisti poput Fabijana Caruana, Iana Nepomniachtchija, Alireza Firouzja, Wesleyja Sooma, Maximea Vachier-Lagravea, Anisha Girija i drugih.

Garry Kasparov na turniru (Darko Tomas / CROPIX)

Turnir svjetske razine

Na turniru će sudjelovati tri od četiri najbolja svjetska šahista, što je pokazatelj da je riječ o natjecanju bez premca. Ukupni nagradni fond za najbolje šahiste svijeta iznosi 1,38 milijuna dolara, od čega 161.000 eura za rapid & blitz turnire, 323.000 eura za klasične turnire i 254.000 eura za ukupnog pobjednika nakon svih pet turnira. Nagrada za prvo mjesto, koje je prošle godine zauzeo Carlsen, iznosi 37.000 eura.

Osim glavnog turnira, održat će se i šahovska akademija Garryja Kasparova za mlade hrvatske šahiste, turnir za mlade, turnir šahistica i Open Blitz turnir. Nakon završetka spektakla u Zagrebu, turnir se seli u Sjedinjene Američke Države.

Europska prvakinja vratila se u Zagreb, Tomašević poručio: ‘Idući doček je nakon Pariza’



Komentari