Nikola Jurčević odgovorio na goruća pitanja o Dinamu: ‘Suludo zvuči, ali mislim da je ovako bolje’

Foto: Josip Moler, Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrebački Dinamo dosta je turbulentno krenuo u novu sezonu. U HNL-u malo “škripi”, Modri su trenutno treći s dva boda zaostatka za vodećim Hajdukom, ali imaju i utakmicu manje. Modri su obavili i ne tako zadovoljavajući prijelazni rok, pojačanja su stigla, dakako, ali nisu baš ispunila očekivanja, a s druge strane otišla su trojica ključnih igrača, Dominik Livaković, Josip Šutalo i Luka Ivanušec.

No, ono što je iznenadilo sve jest ispadanje Dinama iz Lige prvaka, odnosno Europa lige i povijesni ulazak u Konferencijsku ligu. Dinamo, realno, možda i nema momčad za Ligu prvaka, a uz sve to početkom sezone promijenili su i trenera, odnosno, umjesto Igora Bišćana sada ekipu vodi Sergej Jakirović.

Dinamo je dobro startao u novoj sezoni trećerazrednog europskog natjecanja i na svom je terenu demolirao Astanu s 5:1 i čini se da Jakirovićeva ekipa poprima neke konture ekipe koju svi očekuju.

Tim smo povodom odlučili popričati s legendarnim dinamovcem, i bivšim trenerom Modrih, Nikolom Jurčevićem.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Utakmica s Astanom

O debiju Dinama u Konferencijskoj ligi, Jurčević je imao samo riječi hvale. “Bila je lijepa utakmica, Dinamo je momčad koja je favorit u skupini. Dinamo je pokazao da je u ovoj grupnoj fazi favorit i da bi mogao dominirati i rekao bih čak i dalje, jer smo vidjeli da nema baš puno klubova, nekih 8 s velikim reputacijama, i tu Dinamo ima veliku šansu.

Odigrali su jako dobru utakmicu, potrefilo im se sve, momčad je dobila samopouzdanje, i nije se puno energetski potrošila”, rekao je Jurčević.


Koliko daleko može Dinamo u konferenciji?

Sve zanima do koje faze može doći Dinamo u ne pretjerano zahtjevnoj Konferencijskoj ligi, ali Jurčević upozorava. “Još je prerano, mi općenito volimo ići ne jedan korak naprijed nego tri. Ima tu 6, 7 momčadi koje nije lako izbaciti kao što su Frankfurt, Aston Vila, Besiktas, to sve puno ovisi o ždrijebu, ali Dinamo s pravom računa da može otići daleko”, rekao je bivši trener Dinama.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Je li Dinamo bolje igrati Konferenciju ili Ligu Prvaka?

Jurčević smatra da je ispadanje iz Lige prvaka veliki minus, ali opet Konferencijska liga je prema njegovu mišljenju idealna za ono što Dinamu sada treba. “Malo suludo zvuči da kažemo da je bolje da Dinamo igra Konferencijsku ligu, jer ipak Liga Prvaka je crème de la crème i nosi ogromne financijske dobitke”, smatra Jurčević i zatim ističe.

“Ako spustimo loptu na zemlju i vidimo da su otišla tri hrvatska reprezentativca i da je to momčad koja se ponovno stvara, mislim da je Konferencijska liga idealna zato što pruža mogućnost rotiranja i da dosta igrača dobiva šansu i da se naravno puno manje troše”, izjavio je Jurčević.

Zašto je HNL ove sezone jako važan

Usput nam je komentirao i zašto je HNL ove sezone vrlo važan. “To je već rekao trener Jakirović, jer od sljedeće sezone 24/25 ide reforma lige prvaka i puno su veći novci”, rekao je Jurčević i napomenuo kako je jako bitno biti prvak ove godine za direktni plasman u skupine Lige prvaka.

Pitali smo ga i za otkaz Igoru Bišćanu. “Gledajte Bišćan je imao jednu nesretnu situaciju, ali nažalost to je jedna trenerska sudbina. Do 92. minute u Ateni je bio pobjednik, a poslije pokojnik”, smatra nekadašnji trener Dinama.

A zatim se i dodirnuo aktualnog trenera Modrih: “Jakirovića vidim da ima jednu jako dobru energiju i što vidim da radi jednu super stvar za momčad, a ta je da je već koristio ili rotirao 18 igrača jer igrači se na treningu osjećaju vrijedno i odmah je bolja atmosfera”, veli Jurčević.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HNL teži za Dinamo

Jurčević smatra da će Dinamo možda imati veći izazov u HNL-u nego u Konferencijskoj ligi. “Pa to sad mogu reći, makar je možda rano govoriti na račun jučerašnje utakmice, ja mislim da i nije veći izazov u Konferencijskoj ligi, čini mi se da se prvi puta dogodilo od kad se igraju ova europska takmičenja da Dinamo čekaju teži izazovi u HNL nego u Europi ako gledamo na uzorku Astane.” zaključio je Jurčević.

U nastavku se osvrnuo i na Hajduk: “Nakon onog nekog Hajdukovog početnog poleta i Dinamovog kiksa u te dvije utakmice, stvari su se vratile na početak. Ako pričamo o nekoj kvaliteti momčadi mislim da je tu Dinamo u prednosti, ali kažem ne treba podcijeniti Hajduk jer je on vrlo ozbiljan kandidat. Po ovome što smo vidjeli u par kola i Rijeka možda iz prikrajka tražiti svoju šansu. Kažem po meni je Dinamo favorit, Hajduk ima šansu”.

Zaboravljeni bivši dinamovac mogao bi se neočekivano vratiti u reprezentaciju: Idealna je zamjena za Perišića

Pjaca u Rijeci umjesto u Dinamu

Posljednjih se dana puno priča o propustu Dinama da dovede Marka Pjacu, a Jurčević tvrdi da je mogući razlog njegovo zdravstveno stanje. “Ne možemo mi tu gatat što bi bilo kad i kako bi bilo da je došao u Dinamo, je li bi on na taj način startao. Sasvim je sigurno da se radi o igraču koji ima kvalitetu i koji nije bez razloga napravio takav jedan veliki transfer, međutim on je imao svoje objektivne probleme koji nisu dozvoljavali da napravi jedan veliki iskorak u svojoj karijeri. Povreda je mislim jedino zašto Dinamo nije reagirao na tržištu jer nisu znali u kakvom će biti zdravstvenom ili fizičkom stanju”, komentirao je Jurčević.

Za kraj je još kratko prokomentirao kakve Rijeka ima šanse u HNL-u. “Mislim da je u klubu koji nema takav imperativ pobjeđivanja i nisu pod takvim pritiskom kao što je Dinamo i mislim da je to bolje za njega”, zaključio je.


Komentari