MAMIĆI SE OBOGATILI NA KOVAČIĆEVOM TRANSFERU!? Milijuni im sjeli na račun?

FOTO: YouTube/ Igor Kralj/ Petar Glebov/ PIXSELL

Football Leaks objavio je nove tajne dokumente, a ovog puta umiješani su i hrvatski reprezentativci Mateo Kovačić i Dejan Lovren. Prema tekstu objavljenom u Nacionalu, temeljenom na dokumentima koje je Football Leaks ustupio Der Spiegelu, dvojica nogometaša “zaboravila” su prijaviti profit od autorskih prava.

Ovog puta u fokusu je Rasport Management AG, registrirana u švicarskom Alpnachu, a u vlasništvu je Marija Mamića, Zdravkovog sina. Analizom ustupljenih dokumenata izračunali su kako je švicarska tvrtka zaradila 4.5 milijuna eura od Lovrenovih i Kovačićevih autorskih prava, kao i onih od srpskog napadača Dušana Tadića.

Podsjećamo, autorska prava su vrsta ekonomskih prava koja pokrivaju sva komercijalna i javna pojavljivanja igrača u televizijskim spotovima, reklamama i videoigricama. Mnogi europski klubovi dopuštaju igračima da isplate autorskih prava primaju u zemljama u kojima se može izbjeći plaćanje poreza ili u kojima je porez puno manji.

Inače, pod istragama zbog utaje poreza posljednjih mjeseci našli su se brojni nogometaši pa tako i Luka Modrić, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Angel di Maria i mnog drugi.

Mateo Kovačić

Najzanimljiviji u njegovom slučaju je transfer u Real Madrid, koji je potpisan 18. kolovoza 2015. godine, a kraljevski klub stajao je 35 milijuna eura. Prema dokumentima Football Leaksa, Kovačićevi predstavnici zaradili su čak tri milijuna eura, iznos koji je uplaćen na račun tvrtke Sport Servis MM d.o.o., registrirane u Ljubuškom. Korporativni porez u Bosni i Hercegovini iznosi samo 10%, što je polovica prosjeka Europske unije. Direktor tvrtke je Danijel Kuraja, a vlasnik je Mario Mamić.


Osim toga, zanimljivo je i da je prilikom Kovačićevog transfera navedeno ime samo jednog agenta, Danijela Kuraje, koji je naveden kao “posrednik koji predstavlja Inter”. Međutim, u internim Realovim dokumentima stoji kako je  Sport Servis MM primio tri milijuna eura naknade za zastupanje, što znači da je Kuraja predstavljao sve tri strane – i klubove, ali i igrača.

Kovačić je potpisao ugovor dan nakon što su Inter i Real dogovorili transfer, a po njemu je trebao dobivati 5.5 milijuna eura plaće godišnje u šest sezona. Osim toga, Kovačić je uz stalnu plaću, dobio 15% tajne plaće u obliku autorskih oprava u vrijednosti 983 600 eura godišnje. Kada se to sve zbroji, godišnje je Kova u Realu zarađivao 6.5 milijuna eura.

Kovačićeva zarada od autorskih prava sjedala je na račun Rasport Managementa, a s obzirom na to da je Real Madrid zbog učestalih istraga španjolskih vlasti promijenio svoju politiku isplate igrača, sporna je samo prva Kovačićeva godina u Madridu. Tijekom nje Kovačić je od vlasničkih prava zaradio 983 600 eura, a s obzirom da je živio u Španjolskoj, bio je obavezan plaćati državi porez koji je u 2016. godini iznosio 43.5%. To znači da je Kovačić Španjolskoj morao isplatiti 428 000 eura od novca koji je završio u Švicarskoj.

Dejan Lovren

Stoper Vatrenih kod svojih je transfera i u Southampton i u Liverpool potpisao ugovor s engleskim klubovima kojim se obvezao da će Rasport Management imati potpunu kontrolu nad njegovim autorskim pravima te da će, u slučaju da porezne vlasti u Velikoj Britaniji to zatraže, švicarska tvrtka platiti porez.

Tako je sva odgovornost plaćanja poreza u Engleskoj skinuta s klubova i prebačena na Lovrena. Southampton i Liverpool su ukupno na račun Rasport Managementa uplatili 2.7 milijuna eura, a da je Lovren prijavio tu zaradu, Velikoj Britaniji bi morao platiti 1.4 milijuna eura poreza.

Football Leaks otkrio je i da su Southampton i Liverpool kod transfera igračevom agentu isplatili i svoju naknadu, ali i naknadu u Lovrenovo ime što ih je ukupno koštalo 1.43 milijuna eura. Lovrenov agent je bio Nikky Arthur Vuksan, čovjek koji je sudjelovao u gotovo svim transferima Dinamovih igrača u inozemstvo i koji je godinama bio jedan od najbližih suradnika Mamića.

Podsjećamo, Vuksan se ovoga ljeta našao na optuženičkoj klupi uz Zorana, Zdravka i Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Igora Krotu i Sandru Stipančića. Tereti ih se za zločinačko udruživanje kojim su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Autor: Željka Orešković


Komentari