Hrvatska ostvarila dva velika cilja u drami protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Hrvatska nogometna reprezentacija dobro gura u novom izdanju Lige nacija, koje je preraslo u jedno izuzetno bitno natjecanje, od kojeg ovisi i u kojem će potu Vatreni završiti pri izvlačenju skupina za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Americi.

Nakon sretne, čitaj VAR, pobjede Hrvatske protiv Škotske u Zagrebu, naša reprezentacija je u jako dobrom položaju što se tiče osvajanja željenog drugog mjesta u našoj skupini, čemu je još više doprinijela i pobjeda od 3:1 Portugala nad Poljskom u gostima. Dalićevim izabranicima sada igra i neriješeni rezultat u Varšavi, čime bi bili na korak do ostanka u A skupini Lige nacija i drugog mjesta, koje vodi u daljnji dio natjecanja.

Uz nastavak dobrih rezultata u najmlađem UEFA-inom natjecanju, Hrvatskoj je osvajanje drugog mjesta bitno i za ždrijeb za Svjetsko prvenstvo u Americi 2026. godine. Naime, učinak u Ligi nacija, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP.

Nemogući scenarij

Iako još nije službeno potvrđeno, po svemu sudeći od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, bit će osam onih koji su u četiri skupine A Lige nacija zauzeli jenu od prve dvije pozicije. Hrvatska tako drugim mjestom u našoj grupi osigurava prvi pot prilikom izvlačenja skupina za kvalifikacije za SP 2026. godine.

Tako su stručnjaci s Football Meets Data, platforme za primijenjenu nogometnu statistiku, nakon pobjede Hrvatske nad Škotskom napravili 10 tisuća simulacija raspleta za odluku koja reprezentacija će biti u kojem šeširu, a Hrvatska je u prvom u 9999 njih.


Ipak postoji jedan scenarij koji bi Hrvatsku bacio u drugi pot za ždrijeb skupina kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i to je taj 0.01 posto mogućnosti. Po njemu Hrvatska bi morala pasti s drugog mjesta skupine Lige nacija, a to isto moralo bi se dogoditi Španjolskoj i Nizozemskoj, što je gotovo pa nemoguć scenariji.

Tea Fable i Ivan Dračar pobjednici 32. zagrebačkoga maratona


Komentari