Brozovićev pad je ozbiljan: Pobjegao mu vrh u njegovoj omiljenoj kategoriji

Marcelo Brozović (Ante Cizmic/CROPIX)

Hrvatska je poslije prve dvije utakmice na Euru u Njemačkoj s dosta upitnika na koje Zlatko Dalić mora imati prave odgovore. Jedno od važnih pitanja odnosi se na status Marcela Brozovića za utakmicu protiv Italije u trećem kolu u ponedjeljak u 21 sat u Leipzigu. Hrvatskoj treba pobjeda, nema drugog izbora u borbi za prolazak u osminu finala, a da Brozović nije pravi, pokazao je i potez izbornika Zlatka Dalića poslije prvog poluvremena u drugom kolu protiv Albanaca, kada je ‘Broza’ povukao iz igre.

O Brozoviću puno govori dojam koji je imao u utakmicama protiv Španjolaca i Albanaca. Osobito se to osjetilo u prvom poluvremenu protiv Albanije koje je za Hrvatsku bilo jako slabo, a iskusni vezni igrač Vatrenih odudarao je od slike godinama nezaobilaznog jakog aduta u hrvatskom dresu. Po konstanti koju je imao, Brozović je bio možda i najpouzdaniji igrač momčadi koju vodi Zlatko Dalić.

Što se sadašnje situacije tiče, o Brozoviću i o njegovom padu dosta govore i podaci o broju pretrčanih kilometara nakon prve dvije utakmice među hrvatskim reprezentativcima. S 31 godinom ‘na leđima’ i iza sezone koju je imao u Al-Nassru u Saudijskoj Arabiji, iskusni veznjak Vatrenih je na četvrtom mjestu među hrvatskim reprezentativcima po broju pretrčanih kilometara u prve dvije utakmice. Prešao je 19,4 kilometara u odigranih 135 minuta, u svih 90 protiv Španjolske i u prvom poluvremenu protiv Albanije, nakon čega je bio zamijenjen.

Brozović je već donio milijune (Foto: Ante Cizmic/CROPIX)

Zaostatak se osjeti

Broj pretrčanih kilometara u prve dvije utakmice na Euru na prvo mjesto među hrvatskim reprezentativcima stavlja Joška Gvardiola, koji je protiv Španjolaca igrao na lijevom boku, a protiv Albanaca na stoperskoj poziciji, sa svih 180 minuta na terenu. Gvardiol ima 21,8 pretrčanih kilometara.

Na drugom mjestu je Andrej Kramarić koji je svojim kretanjem i polivalentnošću u napadačkim akcijama Vatrenih došao do 20 pretrčanih kilometara u 156 minuta na terenu. Na trećem mjestu među Hrvatima poslije prva dva nastupa na Euru, s 19,9 pretrčanih kilometara u svojih 180 minuta na stoperskoj poziciji nalazi se Josip Šutalo.

Brozović je prvi među hrvatskim veznim igračima u prva dva kola na Euru, no zbog broja pretrčanih kilometara, ali još više zbog toga što je previše puta kasnio dok je trebalo reagirati na terenu, puno je upitnika nad statusom igrača koji je ranije bio neizostavan u slučaju da je bio zdrav.


Zlatko Dalić nakon kiksa: ‘Naviknut sam na kritike, ali sa mnom je reprezentacija imala više uspjeha’

Izbornik mora donijeti odluku

S Brozovićem je situacija najozbiljnija, što pokazuju i statistički podaci. No, nakon što je Hrvatska ispustila pobjedu protiv Albanije u drugom kolu u Hamburgu, u reakcijama Tomislava Ivkovića i Joška Jeličića u studiju HTV-a propitivao se i status Luke Modrića, s pitanjima može li nositi Hrvatsku na terenu u baš svakoj utakmici ili je vrijeme da se s kapetanom Vatrenih ‘prikoči’ u manjoj ili većoj mjeri.

U razdoblju do utakmice protiv Talijana, u ponedjeljak u 21 sat u Leipzigu, Zlatko Dalić mora prelomiti i odabrati ono najbolje za Hrvatsku, što je i najavio dok je jučer pričao na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu.

“Jednako se ponašam sve godine koliko sam izbornik. Sa svojim stožerom biram što mislim da je najbolje. Naravno da netko od igrača ima veći kredit, a netko manji, ali ako ću gledati očinski, onda neću dobro napraviti. Svi koji su ovdje, zaslužili su biti ovdje. Siguran sam da se 90 posto vas složilo s mojim popisom. Zahvalan sam igračima, oni su velikani hrvatskog nogometa, ali igrat će koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek donesem pravu odluku, ali ja to tako gledam, odluka je moja”, bile su Dalićeve riječi dok je pričao o utakmici protiv Albanije i već bacio pogled prema trećem kolu protiv Italije.


Komentari