Ovaj oblik ulaganja je pravi ‘rudnik zlata’: Hrvati prošle godine potrošili 300 milijuna eura na investicijsko zlato

(Foto: Goldman Graff)

Primjetan je sve veći trend kupovine investicijskog zlata u Hrvatskoj, posebno u zadnje dvije godine. Koliko je investicijsko zlato popularno među domaćim ulagačima najbolje govori podatak da je vrijednost prodaje investicijskog zlata u Hrvatskoj prije pet godina s 50 milijuna eura povećana na oko 300 milijuna eura prošle godine. Postoji nekoliko ključnih razloga zašto je zlato sve popularniji oblik investiranja u Hrvata.

”Sigurna luka” u nestabilnim vremenima

Zlato je poznato kao “sigurna luka” jer se investitori često okreću zlatu u vremenima ekonomske ili geopolitičke krize. Za razliku od papirnate valute, koja može biti podložna inflaciji, zlato ima tendenciju očuvati svoju kupovnu moć. U vrijeme visoke inflacije ili kada vrijednost fiat valuta opada, zlato često zadržava ili čak povećava svoju vrijednost. Zlato se smatra sigurnim utočištem u vremenima kriza jer je materijalno, fizičko dobro koje ne ovisi o poslovanju neke kompanije ili solventnosti neke banke.

Zakon ponude i potražnje

Zlato je jedan od najrjeđih minerala u Zemljinoj kori, a njegova količina u svijetu je ograničena, što znači da ovaj plemeniti metal ne može biti umjetno proizveden ili “štampan” u velikim količinama poput novca. Proizvodnja rudnika ne odvija se brzinom koja bi zadovoljavala svjetske potrebe za zlatom, a upravo stagnacija proizvodnje novih rudnika potaknula je predviđanja o vrtoglavom rastu cijene zlata u budućnosti, što je itekako interesantno investitorima diljem svijeta. Prema podacima Američkog geološkog zavoda, do danas je ukupno iskopano oko 244.000 metričkih tona zlata, a zalihe zlata koje su ostale za iskopati procjenjuju se na oko 57.000 metričkih tona, dok stručnjaci procjenjuju da do 2050. godine više neće biti zlata za rudarenje. Nije teško zaključiti da nestašica zlata doprinosi njegovoj dugoročnoj vrijednosti i stabilnosti.

Odličan diverzifikator portfelja


Ulaganje u zlato izuzetno je bitno u diverzifikaciji imovine. Zlato jako dobro čuva vrijednost kroz vrijeme i dobro se nadopunjuje s drugom imovinom, poput dionica ili nekretnina. Zbog svojih karakteristika, njegove prošlosti i na njoj utemeljenih očekivanja u budućnosti, zlato osigurava vaš portfelj. Smatra se da bi, neovisno o veličini portfelja, svaki investitor trebao uložiti oko 5-15 posto vrijednosti svoje imovine u ovaj plemeniti metal. Investiranje u zlato pomoći će vam u smanjenju rizika u slučaju pada vrijednosti drugih investicija. Države često pribjegavaju žutom metalu kao obliku zaštite bogatstva. Središnje banke tradicionalno drže rezerve u obliku zlata koje, kao nezavisni i univerzalni oblik imovine, predstavlja dodatnu zaštitu protiv volatilnosti na financijskim tržištima.

(Foto: Goldman Graff)

Zlato je oslobođeno poreza

Na investicijsko zlato – zlatne poluge i zlatnike – ne plaća se PDV. Ukidanje PDV-a, ali i drugih poreza na investicijsko zlato Hrvatska je provela prilikom pristupanja Europskoj uniji 2013. godine. Od tada je i počeo rasti interes građana za kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, koji je kulminirao tijekom posljednje dvije godine. Za razliku od ostalih vrsta ulaganja, zlato je oslobođeno i plaćanja ostalih poreza, poput poreza na kapitalnu dobit ili na promet nekretnina. Upravo je porezni tretman zlata jedna od prednosti koju kupci ističu među najvažnijima, osobito u posljednje vrijeme kada je Vlada najavila uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja iduće godine. Dakle, sva dobit koju ostvarite prodajom investicijskog zlata, neovisno o tome kada je kupljeno, ostaje vama.

Likvidna imovina

Zlato je u cijelom svijetu prepoznato kao simbol trajne vrijednosti i kao takvo je vrlo likvidno, što znači da se može lako kupiti ili prodati na globalnim tržištima. Ovo je važna karakteristika za investitore koji trebaju brzo pretvoriti svoje ulaganje u gotovinu. U investicijsko zlato možete uložiti željeni iznos, svakodnevno pratiti tržišnu cijenu, a potom ga prodati. Postoje i investicijski kalkulatori na kojima, upisom uloženog iznosa i godine investiranja, možete izračunati koliko je do današnjeg dana porasla cijena zlata. Primjerice, ako ste prije 20 godina u investicijsko zlato uložili 20.000 eura, danas to isto zlato vrijedi više od 141.000 eura, što čini zaradu od preko 121.000 eura.

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato?

Spomenute karakteristike čine zlato sve popularnijim oblikom investiranja u Hrvata, a omiljena destinacija Hrvata, kada je odabir žutog metala u pitanju, je Goldman Graff, specijalizirana tvrtka za trgovinu investicijskim metalima međunarodno priznate kvalitete.

Goldman Graff je nositelj obiteljskog nasljeđa u obradi i trgovini plemenitim metalima, s tradicijom koja seže unatrag više od stotinu godina. Ekskluzivna ponuda obuhvaća širok raspon investicijskog zlata i srebra po konkurentnim cijenama, isključivo iz kovnica s ”Good Delivery” LBMA certifikatom. Goldman Graff izravno surađuje s vodećim brendovima kao što su švicarski Argor Heraeus i austrijski Münze Österreich (Austrian Mint), jedini u Hrvatskoj zastupa talijanski T. C. A., a u ponudi ima i proizvode niza drugih kovnica iz čitavog svijeta.

(Foto: Goldman Graff)

Osim u poslovnicama u Zagrebu (2. kat centra Green Gold), Rijeci (Andrije Medulića 6) i Ljubljani (Miklošičeva 14), zlato iz ponude Goldman Graffa moguće je kupiti putem web shopa, a odnedavno i putem mobilne aplikacije koja je dostupna za preuzimanje u App Store i Google Play trgovinama. Status svake narudžbe napravljene online moguće je pratiti kroz aplikaciju sve do isporuke, a dostava je osigurana u punoj vrijednosti narudžbe. Goldman Graff jedini u Hrvatskoj ima trezore za pohranu investicijskog zlata, uz individualne pretince dostupne za najam građanima pa klijenti na jednom mjestu mogu kupiti zlato, pohraniti ga i u trenutku svog odabira prodati.

Zakažite besplatno savjetovanje

Goldman Graff ima tim stručnjaka koji svakodnevno prate kretanja i trendove na tržištima plemenitih metala te će rado podijeliti iskustvo s vama. Za savjetovanje o ulaganju u zlato i srebro prijavite se putem besplatnog kontakt obrasca. Ostavite svoje podatke i poruku, a ljubazni djelatnici će vas kontaktirati u najkraćem roku.


Komentari