Kreirajmo budućnost: Energetski sektor i turizam imaju jedan važan zajednički cilj

Foto: Motus Media

U vremenu kada su klimatske promjene i energetska sigurnost među najvažnijim globalnim izazovima, Hrvatska se suočava s dvojakim zadatkom – očuvanjem svoje vitalne turističke industrije i postizanjem ciljeva energetske održivosti. S tim u vidu, Motus media grupa organizira 18. listopada u zagrebačkom hotelu International konferenciju “Energetika budućnosti i zeleni turizam”, koja predstavlja ključnu platformu za raspravu o održivim rješenjima koja spajaju ove dvije strateški važne grane gospodarstva.

Na prvi pogled, energetika i turizam mogu izgledati kao dva nepovezana sektora. No, brojke govore drukčije. Hrvatska je u 2023. godini ostvarila rekordnih 14,6 milijardi eura prihoda od turizma, čime je turizam potvrdio svoj udio od gotovo 20% u BDP-u. Međutim, taj uspjeh nosi i ogroman energetski teret. Tijekom ljetnih mjeseci, energetska potrošnja u turističkim destinacijama doseže vrhunac, što predstavlja izazov za stabilnost elektroenergetskog sustava. S ciljem smanjenja emisija i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, nužno je osmisliti energetske strategije koje podržavaju održiv rast turizma.

Konferencija će obraditi ključne teme koje oblikuju budućnost energetskog sektora i turizma, s naglaskom na zajednički cilj – održivost. Na panelima će se raspravljati o potencijalu obnovljivih izvora energije u transformaciji turističke industrije, mogućnostima primjene vodika te načinima smanjenja emisija CO2 u hotelskom i prometnom sektoru. Također, stručnjaci će postaviti pitanje: Može li Hrvatska postati prava “zelena destinacija”? Na panelima ćemo analizirati trenutačne napore i buduće korake prema usklađivanju s ESG standardima, te što znači “zeleni turizam” u praksi.

Ciljevi konferencije – konkretni koraci prema održivosti

Cilj konferencije je otvoriti prostor za dublju raspravu i iznalaženje konkretnih rješenja koja će omogućiti da turizam, kao okosnica hrvatskog gospodarstva, ostane održiv i energetski učinkovit. Postavlja se pitanje: hoće li Hrvatska u budućnosti, osim brojanja noćenja i potrošnje turista, početi brojati i emisije stakleničkih plinova, potrošenu energiju i proizvedeni otpad? Vrijeme je da se osiguraju dugoročne promjene i postave novi standardi u turizmu i energetici.

Konferencija je namijenjena energetskim i turističkim stručnjacima, liderima u industriji, donosiocima odluka te svim dionicima koji će zajednički tražiti odgovore na pitanja o održivosti i budućnosti ove dvije ključne grane hrvatskog gospodarstva. Program će uključivati vrhunske stručnjake i govornike iz oba sektora, koji će ponuditi uvid u najbolje prakse i inovativna rješenja.

Pridružite nam se u Zagrebu na konferenciji “Energetika budućnosti i zeleni turizam” i postanite dio promjene koja će oblikovati budućnost Hrvatske kao energetski neovisne i zelene destinacije. Za više informacija posjetite našu web stranicu. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz obveznu prijavu putem prijavnice. Vidimo se u Zagrebu!



Komentari