Zagrebačka voditeljica plakala na koncertu godine: ‘To je najbliže što sam bila bogojavljenju’

Voditeljica Jasmina Kos je s partnerom bila na koncertu grupe U2 u Sferi (Foto: privatna arhiva)

‘Poput Sunca na Zemlji’, tako ljudi opisuju Sferu, impresivnu građevinu koja je niknula u srcu pustinje Nevade, a svojim futurističkim obilježjima bez teksta ostavila posjetitelje iz čitavog svijeta.

Koštala je, piše se, više od 2,3 milijarde eura, proteže se na 18 tisuća metara kvadratnih, visina joj je 140 metara, a boraveći u njoj, posjetitelji imaju dojam kao da su zakoračili u neki drugi svijet.

Ed Sheeran dolazi u Zagreb: Objavljeni detalji o spektaklu godine, evo kako do ulaznica

Među njima je i Jasmina Kos, voditeljica, urednica i reporterka Al Jazeere Balkans koju je u srce pustinje dovela velika ljubav prema grupi U2. Naime, irska rock atrakcija u ovom velebnom prostoru nastupa od rujna ove sve do veljače iduće godine, a jedan od koncerata Jasmina jednostavno nije smjela propustiti.

Još uvijek pod dojmom velikih hitova i nevjerojatnih vizuala, omiljena voditeljica čitateljima portala Zagreb.info opisuje kako je biti u Sferi te kako se i kada ‘navukla’ na grupu U2 čija je, najblaže rečeno, velika obožavateljica.


Koliko znam, tvoja ljubav prema U2 traje već dugi niz godina?

Više od dva desetljeća. Kažu da se glazbeni ukus formira u tinejdžerskoj dobi. Kao i svi, imala sam kvantne skokove u tom smislu. S dječjih pjesama prešla sam na Tajči, pa na The Bangles, onda na Nirvanu, a kad sam otkrila U2 – to je bilo to. Ljubav. Emocija koju bude, poruke koje šalju, način na koji Bono piše, njegov glas, kako grade pjesme.

Glazba koja me uzdigne, sažvače i dubinski presloži na bolje. Nikad mi nisu dosadni niti zastarjeli ni preslušani. Drugi mi to ne postižu. Poslušam ih, dam priliku, ali ne vratim im se. Massimo je iznimka. I on je ljubav. Velika.

Kako, zašto i kada si se odlučila pogledati ih u slavnoj Sferi?

Nije bilo šanse da to propustim. Baš nikakve. Nisam ni prepustila slučaju, odnosno čekanju da vidim hoću li u lutriji fan-klubova, pre-sale varijanti, planuća karata u roku par minuta i slično uopće dobiti priliku kupiti kartu. Uzela sam ‘Ticket + hotel package’ koji mi je jamčio kartu, nazvala dragog i obavijestila ga da idemo u Las Vegas na U2, u Sferu. Nadrealno.

Jasmina Kos uoči koncerta U2 u Sferi (Foto: privatna arhiva)

Kako je bilo? Jesu li tvoja očekivanja ispunjena?

Svirali su ‘Who’s Gonna Ride Your Wild Horses’. Da su samo nju izveli – bilo bi mi dovoljno. Kraj svijeta. Ali su me reinkarnirali i ‘krajsvjetnuli’ još par puta. Svirali su ukupno 23 pjesme s niza albuma, ali ‘Achtung Baby je baza’. I nova pjesma ‘Atomic City’ je odlična uživo. Pršte energijom, “the Fly” alterego je živ.

‘nadam se da njihova glazba nikad neće susresti odraslu osobu u meni’

Sa širokim osmijehom, besprijekorno su kroz koncert proveli sve u rasprodanoj Sferi – s gotovo 18.000 sjedećih mjesta i još stotine stajaćih. Larryja Mullena nije bilo za bubnjevima, iz zdravstvenih razloga propušta ove nastupe, ali su našli odličnu zakrpu. Na kraju, Bonu se nije dalo s pozornice, ostali su otišli a on se vratio za mikrofon pjevati uz pjesmu koju puštaju nakon završetka koncerta.

Jasmina je veličanstvenu Sferu mogla vidjeti i iz svoje hotelske sobe (Foto: privatna arhiva)

A Sfera.. Sfera je čudo. Tehnološko. Multi-senzorno. Izgrađena ciljano za koncerte, filmove… Ne za sport kao drugi prostori koji se onda više ili manje uspješno prekrajaju za glazbu. Čuti, vidjeti, biti tamo, biti dio budućnosti zabave, dio svijeta… Bilo je nestvarno. Veličanstveno. Vrh.

Jesi ti to suzu pustila od sreće?

Jednu? (smijeh) Proplakala sam 2/3 koncerta! Ježenje od glave do pete, deranje glasnica i mišića (odradila sam plesanjem sve propuštene treninge zadnje 2 godine, zaboravljajući da sam stara). Osjećam posljedice.

To je najbliže što sam se približila bogojavljenju. Trebalo mi je par minuta nakon koncerta da dođem sebi. Razumiješ me, jako duboko volim i proživljavam glazbu U2-a. Pretjerujem? Ne. Neozbiljna sam, djetinjasta? Da! I nadam se da njihova glazba nikad neće susresti odraslu osobu u meni. U2 su mi nepresušni izvor sreće. Eto naslova! (smijeh)

Koliko puta si ih dosad vidjela uživo?

Tri koncerta zaredom u Dublinu, dva u Zagrebu. Turneja od sedam njihovih koncerata na koju sam otišla solo – Irska, Škotska, Engleska… Bono s memoarima u Londonu. Ovog ljeta sam njemu i The Edgeu vikala da ih volim na Sarajevo film festivalu. Davno prije toga, 2001. prvi koncert u Italiji na Elevation turneji. Dakle, nekoliko puta… Kad god sam imala priliku. Svakako ne dovoljno. I svakako ću ponoviti!

NEVJEROJATAN USPJEH HRVATSKOG GLAZBENIKA! Gostuje na novom albumu grupe U2, nahvalio ga The Edge


Komentari