Zagrebačka kuća dobila međunarodno priznanje: U njoj živi slavni hrvatski par

Franka Batelić u svom domu koji je navodno koštao oko dva milijuna eura (Foto: Instagram)

Moderna kuća u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici za čiji su dizajn zaslužni Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković iz tvrtke Dva arhitekta osvojila je posebno priznanje na dodjeli nagrada Architecture Prize 2023. Riječ je o kući u kojoj sa svojih dvoje djece živi poznati par Vedran Ćorluka i Franka Batelić.

Franka Batelić iznenadila priznanjem: ‘Ja više nisam žena nogometaša’

Iako nisu osvojili nagradu, arhitektima je za ovu ljepoticu u Kozarčevoj stiglo posebno priznanje, o čemu su se pohvalili na društvenim mrežama. ‘Kuća u Kozarčevoj ulici u Zagrebu osvojila je posebno priznanje u kategoriji obiteljskog stanovanja na natječaju Architecture Masterprize 2023!’, napisali su.

Uvjetovana nagibom terena

U obrazloženju posebnog priznanja stoji: ‘Obiteljska kuća u Kozarčevoj ulici funkcionalno i oblikovno uvjetovana je nagibom terena i neposrednom blizinom susjednih kuća. Perforiranje volumena kuće omogućilo je različite stupnjeve intimnosti prostora, što je rezultiralo plastičnošću i geometrijskom strukturom objekta u kontrastu s raznolikošću oblika u okolnim kućama. Baza kuće je u tamnoj, ventiliranoj fasadi i šira je od kuće jer služi kao potporni zid’.

 


View this post on Instagram

 

A post shared by Dva arhitekta (@dva_arhitekta)

Kuća je prošle godine bila nominirana i za nagradu najbolje stambene arhitekture Udruženja arhitekata Hrvatske.

Nogometaš Vedran Ćorluka s gradnjom kuće počeo je 2018. godine. Sa suprugom, pjevačicom Frankom Batelić u nju je uselio tri godine kasnije.

‘Arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice’

Franka Batelić i Vedran Ćorluka vjenčali su se 2018. godine u Istri (Foto: Goran Šebelić/CROPIX)

‘Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele’, stoji u opisu vile na stranici Udruženja hrvatskih arhitekata.

‘Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće… Ulazni hal je povezan s blagovaonicom, blagovaonica s halom spavaćeg trakta i tako dalje prema vanjskim prostorima: preko lođa prema ulici ili drugdje, preko terase prema vrtu. U obiteljskoj svakodnevici arhitektura je stvorila mnoštvo lijepih artikuliranih i specifičnih mjesta koja su istovremeno slobodna i međusobno prisutna’, dodaje se.

Franka Batelić iznenadila novim imidžem: Otkrila da joj se ispunila želja


Komentari