TRAGEDIJA KOJA JE ŠOKIRALA HRVATSKU: Prošla je 21 godina otkako nas je napustila Ena Begović

Foto: Screenshot YT

Prošla je točno 21 godina otkako je svijet napustila jedna od hrvatskih najslavnijih glumica, Ena Begović.  Rođena u Trpnju, Ena je nakon srednje škole, odlazi na studij prava, no kazališna vrata joj se vrlo brzo otvaraju. Njezina filmska karijera započinje zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću koji ju je zapazio u jednoj predstavi. Enu je tada imala 18. godina i statirala u filmu “Okupacija u 26 slika”. Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu Pad Italije 1981. godine.

Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, kazališne su joj daske donijele i slavu i brojna priznanja među kojima je i Zlatna arena pulskog festivala. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a odigrala je više od 20 glavnih uloga. Jedna od najzapaženijih je utjelovljenje barunice Castelli u Glembajevima. Uloga je to koja je izazvala veliku pažnju, a Ena ju je izvela maestralno.

No, njezin život, okončan je prerano. U kolovozu 2000. godine, Hrvatsku je šokirala vijest da je ova glumica stradala u teškoj nesreći na otoku Braču. Ena je preminula 40 dana nakon što je rodila kćerkicu Lanu, a dijete je dugo priželjkivala.

U automobilu su bili njezin tadašnji suprug Josip Radeljak, majka Tereza, Leo Radeljak i malena Lana. Auto se srušio u provaliju sa strmog puta, a Eni nije bilo spasa. Gliserom je hitno prevezena u splitsku bolnicu, gdje je potvrđeno da je preminula. Ono što je trebala biti proslava blagdana Velike Gospe za sve članove obitelji pretvorila se u noćnu moru.

Svoje sestre, na njezin rođendan 8. srpnja prisjetila se i Mia Begović s emotivnom porukom.

“Užasavajući osjećaji praznine i nedostajanja lome  krhki privid prisutnosti. Umjesto rođendanskih svijeća, palim ti lampione svjetla u vječnosti. Grlim te dušom ljubavi”, poručila je Mia.



Komentari