Šok u Zagrebu, zatvara se omiljeni noćni klub: ‘Imao sam loš osjećaj da se nešto kuha i sprema’

Izgubili su na natječaju za zakup prostora (Foto: Lucija Ocko/CROPIX)

Internetskim bespućima je tijekom vikenda poput munje odjeknula vijest da će popularni zagrebački klub Boogaloo 10. listopada zauvijek zatvoriti svoja vrata. Jedan od voditelja kluba Anđelko Šipuš javnosti se obratio putem Facebooka, a u poduljem tekstu je objasnio razloge ove odluke.

Ukratko, obaviješten je da je Gradska skupština 21. srpnja ove godine donijela odluku da ‘u gradskim prostorima mogu biti i djelovati samo neprofitne udruge’.

(FOTO) VRUĆI PARTY U METROPOLI! Pogledajte kako se tulumarilo na 25. rođendanu kultnog programa

‘Ja se samo pitam, kako je moguće da grad donosi odluku da u gradskim prostorima smiju biti samo neprofitne organizacije, i šta sa ljudima kojima kao i meni ističe ugovor sa gradom u narednom periodu (kafići, pekare, teretane, restorani, dućani), te da li zbog jedne nebulozne odluke koja nema apsolutno nikakve veze sa zdravim mozgom svi dugogodišnjii i obiteljski biznisi i novac koji su ljudi uložili ide u vjetar’, napisao je Šipuš.

Moraju izaći u roku od 10 dana

‘Ja sam njihovim kratkim izlaganjem bio toliko šokiran da sam im postavio dva pitanja: da li vi meni želite reći da će nakon 40 godina uspješnog rada klub Boogaloo biti zatvoren?’, dodao je.


Branko Đurić sa svojim bendom Bombaj Štampa u Boogaloou 2009. godine (Foto: Ankica Vrdoljak/CROPIX)

‘Pošto nas do jučerašnjeg dana apsolutno nitko niti jednim pismenim putem nije obavijestio o bilo kakvom izlasku ni o roku izlaska, poslije radnog vremena, u 17.32 minute sam po prvi puta obavješten od strane POU službenim putem da objekt moram napustiti u roku 10 dana, kao da moram preseliti čaše, šalice i aparat za kavu, a ne jedno skladište od 400 kvadrata koje mi treba za stvari’, objavio je voditelj kluba Boogaloo.

‘Svi koji me i najmanje znaju, znaju da sam u klub uložio cijelo svoje srce, svo znanje koje imam te da mi je primarni prioritet da se svi u klubu osjećaju kao kod svoje kuće, te da sam doživio veliki šok, kao i svi ostali koji su saznali šta nam se događa i kakva se šteta može napraviti našoj glazbenoj sceni, jer imam osjećaj ko da se borim sa vjetrenjačama, bez obzira na pravnu stranu koja je definitivno u svakom mogućem pogledu na našoj strani’, napisao je Šipuš.

Život s kantama

U tekstu ističe da s gradskom upravom loše surađuje od samih početaka. Derutnu dvoranu, tvrdi, nisu smjeli obnavljati jer je spomenik nulte kategorije pa su godinama ‘krpali’ prostor u nadi da će se stvari popraviti.

‘Prostor smo naslijedili u poprilično derutnom stanju, vodeći se sa činjenicom da je klub Boogaloo spomenik kulture nulte kategorije, te da apsolutno nikakve preinake i radovi nisu mogući bez suglasnosti grada Zagreba, za što smo za prvu banalnu stvar te godine dobili odbijanac i shvatili da smo ušli u rupu bez dna i da prostor možemo jedino pokrpavati i zakamufliravati postojeće’, piše Šipuš.

‘Prve dvije godine smo u velikoj dvorani usred koncerata i partija hodali sa kantama i postavljali na mjesto gdje je krovište prokišnjavalo, penjali se prije koncerta i partija gore na krov i imali sistem usisa vode (pumpu) iz galona koji se skupljao (dobro da smo svi živi ostali), sve do trenutka kada je učilište u svojoj organizaciji imalo neki svoj program gdje su svoje projekte preko noći ostavili u velikoj dvorani’, napisao je.

Senidah se ‘jedva provukla’?

Senidah je 30. rujna nastupila u Boogaloou, a voditelj kluba tvrdi da se koncert ‘jedva provukao’ (Foto: Lucija Ocko/CROPIX)

‘Svi njihovi radovi na kojima su mjesecima radili su preko noći bili uništeni, gdje su nas nakon šta su nas mjesecima odbijali jer mi je neugodno bilo da u vlastitom klubu moram imati 10 kanti po flooru, što je i ujedno opasno i za padove, molili za pomoć i ako možemo isprazniti galone pune vodom i smisliti trajno rješenje. Znači ipak se moglo ranije reagirati i srediti, ali očito mora doći do najgoreg da se nekom upale lampice u glavi’, ističe Šipuš.

Tvrdi i da je Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta u rujnu 2022. godine od njega zatražilo klupski program do kraja godine, nakon čega je zahtjev za koncertom grupe Tram 11 ‘odbijen’, dok se zahtjev za koncertom slovenske megazvijezde Senide ‘jedva provukao’.

‘Automatski mi se sa tim pali lampica u glavi da se nešto čudno događa i imao sam sav taj period loš osjećaj da se nešto kuha i sprema, ali kao šta sam i gore naveo nisam htio nepotrebno glavu razbijati sa lošim mislima’, napisao je Šipuš.

Pogrešan ‘insajdserski info’

‘Početkom veljače dobio sam neki insajderski info da i ova godina ide sve po planu kao i prethodnih, te je na isti dan te informacije nakon trogodišnjeg pregovaranja svoj nastup napokon potvrdio i Paul Kalkbrenner, te sam sam sebi obećao da više nikad neću ni pomisliti da moram zbog bilo kojeg razloga odstupiti iz kluba Boogaloo’, dodao je.

Tvrdi i da je 30. ožujka 2023. godine doznao da im ugovor neće biti produžen na godinu dana već samo na šest mjeseci.

Na internetu je pokrenuta i peticija pod nazivom ‘Nastavimo plesati u Boogaloou’. Do zaključenja ovog članka potpisalo ju je 4.000 ljudi.

‘Drugi dom za mnoge Zagrepčane’

‘Nakon što je od Grada Zagreba stigao nalog za zatvaranje vrata, klub Boogaloo više neće imati dozvolu za rad od 10. listopada. Unatoč velikom radu na sprječavanju zatvaranja, Grad Zagreb je vodeći uzrok ovog prestanka rada jer smatraju da mjesto treba dati neprofitnoj udruzi. Zapošljavajući oko 40-50 zaposlenika svaki mjesec, svi poslovi sada su pod neposrednom prijetnjom’, stoji u peticiji.

‘Klub Boogaloo (ex. OTV) jedan je od najdugovječnijih zagrebačkih klubova koji je također dobio nagradu za najbolji veliki klub od strane Ambasadora. Budući da ugošćuje DJ-e i glazbenike iz cijelog svijeta, gubitak ove institucije noćnog života bilo bi srceparajuće za sve ljubitelje glazbe i kulture u njenom širem smislu. Smatran drugim domom za mnoge Zagrepčane, Boogaloo je također važno gospodarski mjesto i živahno središte kulture mladih dugi niz godina, kao i mjesto za kavu tijekom tjedna’, navedeno je.

‘Ovom peticijom želimo pokazati da je problem veći i da zatvaranje kluba nije rješenje’, piše u peticiji protiv zatvaranja Boogalooa.

Gradu Zagrebu smo poslali upit na ovu temu, a njihov odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Na više od tjedan dana zatvara se jedan dio centra grada, evo kako zaobići radove


Komentari