Roditelji prvašića, oprez! Evo na što sve morate paziti pri kupnji torbe za svojeg budućeg školarca

FOTO: Pixabay

Za zdravlje vašeg prvašića najvažnije je da ima dobru školsku torbu te udoban stol i stolac za učenje.

U dobi kada dijete kreće u prvi razred, njegovi mišići još nisu dovoljno zreli da bi u potpunosti nosili njegovo tijelo, a posebice da bi na leđima nosili torbu koja je teška par kila. Zato je bitno da prilikom kupnje torbe za školu obratite pažnju na težinu i veličinu prazne torbe.

Kvalitetna školska torba-pola zdravlja

Vjerovatno vam je u interesu da vaše dijete torbu nosi barem dvije godine zaredom, stoga vam savjetujemo da mu kupite kvalitetnu torbu od laganog materijala. Važno je naglasiti kako dijete smije nositi 10 – 15% njegove tjelesne težine, što znači da primjerice dijete koje ima 20 kg, ne smije nositi torbu težu od 2-3 kile. No, osim torbe, obavezno obratite pažnju na težinu i veličinu školskog pribora. Primjerice, bilježnice  bi trebale imati manje listova, i ne bi smjele biti tvrdih korica, a pernice bi trebale sadržavati što manje bojica i flomastera.

Naime, klasične školske torbe i ruksaci su najbolji izbor jer ne oštećuju kičmeni stup djeteta, a prilikom odabira dijete mora biti prisutno, kako bi se torba mogla mjeriti prema djetetovim mjerama. Važno je da dijete isproba torbu koju će nositi, te nikako ne kupujte veću torbu, jer će mu veličina koja mu sada odgovara biti dobra za naredne 2 do 3 godine.

Važno je znati posložiti torbu

Stražnja strane torbe koja dolazi na leđa djeteta posložite veće i teže knjige, a kako se približavate početku, da složite manje bilježnice i knjige. Torba se uvijek mora nositi na oba ramena, te nikako ne jednom ili slučajno u ruci. Bilo bi dobro kada bi djetetu kupili torbu sa kotačićima koju dijete može vući, kako bi ga maksimalno rasteretili težine na leđima.

 



Komentari