OSVOJIO JE BROJNE NAGRADE, NO POTVRDILI SU TUŽNU VIJEST: Preminuo je u 80-oj godini života

Foto: Facebook

Legendarni bariton klape ”Šibenik” Ante Barbača, preminuo je jutros u 80. godini života. Barbača je primio puno nagrada su svom životu u vrijeme dok je bio u klapi Šibenik, a ostavio je veliki trag na svoje bliske suradnike i kolege koje je rastužila ova vijest. Članovi klape Maslina podjelili su vijest o njegovoj smrti na službenoj Facebook stranici pa napisali podužu objavu koju su posvetili u njegovu čast.

“Jutros nas je nakon teške bolesti napustio Ante Barbača, jedan od velikana klapske glazbe. Otiša je naš Barbi… Legendarni bariton i voditelj klape Šibenik. Bio je i prvi voditelj klape Maslina. S klapom Šibenik nekoliko puta je pobijedio na Festivalu klapa u Omišu. Njegovi aranžmani i obrade starih šibenskih pjesama, uvijek u duhu prepoznatljive mediteranske melodije, oplemenile su baštinu klapske pjesme nikad ne narušavajući prirodni sklad. Velik je to gubitak kako za klapsku glazbu tako i za sve nas koji smo ga poznavali. Iskrena sućut obitelji. Adio Barbi”,  napisali su ožalošćeni.

U nastavku je posljednji razgovor velikog Ante Barbače za Šibenski list objavljen 17. studenog 2019. kojeg je vodila novinarka Marija Lončar.

Za svoj dugogodišnji rad i očuvanje glazbene baštine Ante Barbača dobio je i ovogodišnju Nagradu grada Šibenika. Stigla je u vrijeme kada Barbača u suradnji s Muzejom grada Šibenika i etnologinjom Marijom Krnčević Rak očekuje da iz tiska iziđe njegova knjiga “Dota od nota” u kojoj je sakupio i zapisao 72 pjesme od početka 19. stoljeća do, uglavnom, početka 2. svjetskog rata koje su se u Šibeniku pjevale i u vrijeme Barbačine mladosti, 60-ih do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, u “zlatno” doba gradskih toverni i gostionica.

“Veseli me ova nagrada koliko je to moguće kod ljudi koji nisu skloni uzbuđenju, kao što sam ja. Još ću se više radovati kada “Dota od nota”, naslov knjige predložio je moj prijatelj pjesnik Aljoša Vuković, bude objavljena. Nadam se da će to biti oko Nove godine. Svakako da je Nagrada grada Šibenika veliko priznanje za ono što radim, ali ja bih to radio neovisno o tomu bi li dobio nagradu ili ne. Uživam u tomu i dalje ću se tim baviti. Eto, već godinama pišem knjigu talijanizma u šibenskom govoru. I to bi mogao objaviti. Noć je moje vrijeme za rad. Moje carstvo i mir do zore”, izjavio je tada.



Komentari