OMILJENI TELEVIZIJSKI VODITELJ O BORBI SINA ŠIMUNA: ‘Jako je smršavio, mučili su ga umor i žeđ’

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Hrvatski televizijski voditelj, urednik i novinar, 41-godišnji Petar Pereža, ispričao je za Večernji kako mu je obitelj na prvom mjestu, a koliko je to važno, shvatio je kada je otkrio da njegov 12-godišnji Šimun boluje od dijabetesa tipa 1.

Petru i supruzi Morani to je bio velik šok, no vrlo brzo su se naviknuli na bolest, te se odlučili boriti skupa sa sinom.U početku su bili emocionalno devastirani i osjećali strah za budućnost, ali s vremenom su pozitivnom energijom i vjerom cijele obitelji došli su do faze kada s tom bolesti oni, Šimun i njegov dvije godine stariji brat Toma žive normalno.

“Šimun je jako smršavio u kratkom razdoblju jer tijelo koje ostane bez inzulina pokušava iscrpiti hranu iz masnoća. A istovremeno razina šećera u krvi raste i ne može se iskoristiti bez inzulina. Umor, žeđ i pojačano mokrenje mučili su ga svaki dan”, ispričao je pa dodao da su prolazili kroz težak šok”, otkrio je Petar.

“Zahvalnost da nije nešto gore ili nešto s čim se ne može živjeti. To je takva zbrka emocija, straha, ali i vjere da će sve biti u redu. Moja je žena veliki borac i ona je bila snaga prvih dana, a poslije smo se samo izmjenjivali u tom rastu s novim izazovima, promjeni i prilagodbi načina života”, rekao je pa otkrio na koji je način crpio snagu i motivaciju u najtežim trenucima.

“Prihvaćanje dolazi s vjerom u dragoga Boga i da je sve onako kako treba biti. Mnogo su nam pomogli sjajni edukatori i specijalisti dijabetolozi u KBC-u “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, na čelu s dr. Gordanom Stipančić. Nakon toga smo se povezali s roditeljima djece (sada našim dragim prijateljima) koja otprije imaju dijabetes te sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom. Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog učenja postali smo pravi stručnjaci”.

Upravo zbog pozitivnog ishoda cijele priče voditelj je s obitelji sudionik brojnih akcija i aktivnosti pa su tako 23. listopada sudjelovali na edukativnoj kampanji “Pokreni se!” u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Na kampanji je održao i govor kojim je naglasio važnost redovite kontrole jer su brojke jako loše, čak 200 tisuća Hrvata i ne zna da ima dijabetes. Upravo iz tog razloga, kroz iskustvo svoga sina, Petar danas rado naglašava drugima koliko su redovite kontrole zdravlja ključne za svakog čovjeka.



Komentari