Marijana Mikulić o krvavoj seriji Squid Game koja je zaludjela svijet: Rekla sam sinu da to ugasi

Marijana Mikulić (Foto: Instagram)

Najnoviji hit iz Netflixove radionice ˝Igra lignje˝ ili ˝Squid Game˝ zaludio je obožavatelje diljem svijeta te je u rekordnom roku postao najpopularnija serija u povijesti streaming produkcije. Priča o natjecateljima koji igrajući dječje igre pod cijenu vlastitog života žele doći do milijunske nagrade, popraćena brutalnim scenama ubojstava i krvi, naišla je i na veliku pažnju roditelja i obrazovnih institucija koji su primijetili kako sve više djece, gledajući ˝Squid Game˝, koja ima oznaku da je zabranjena za mlađe od 15 godina, imitira igre iz serije što dovodi do sukoba i povećanja nasilja među osnovnoškolcima. Na ovaj problem upozorili su i strani, ali i hrvatski psiholozi, a mi smo pokušali doznati od domaće glumice, Marijane Mikulić, inače mame trojice sinova, koliko ona kontrolira što joj djeca gledaju, ali i kako je ona svom najstarijem sinu, 12-godišnjem Ivanu objasnila problematiku serije ˝Squid Game˝.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

Kako je pojasnila na samom početku razgovora, Marijana i suprug Josip nastoje redovno pratiti što im sin gleda na Netflixu i sličnim platformama jer smatra kako je, između ostalog, to njihova odgovornost kao roditelja. ˝Baš smo sinoć vodili raspravu oko ˝Squid Gamea˝. Suprug i ja uvijek pratimo što Ivan gleda na svojim uređajima tako da uvijek netko od nas dvoje pogleda o kakvom se sadržaju radi. Jučer je bio red na meni, i moram priznati, nakon 15 minuta gledanja ˝Squid Gamea˝, rekla sam mu da ugasi seriju˝, započela je Marijana za Zagreb.info.

 


View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

˝Svi smo kao djeca gledali horor filmove i serije, ratnu tematiku u kojoj se također prikazuju ubojstva i krv, i kod konkretno ove serije mi zaista nije problem sami žanr već činjenica da se ubojstva, naročito na tako brutalan način, prikazuju kao nešto sasvim normalno. Serija prati priču u kojoj su na početku likovi zgroženi nad ubojstvima, međutim, već nakon desetak minuta svi su ista prihvatili kao nešto najnormalnije. Nije mi problem samo nasilje kao činjenica da je isto toliko prihvaćeno i nešto na što se svi koji krenu gledati seriju, već nakon nekoliko minuta naviknu. Poslije nekoliko minuta gledanja, više se nitko ne zgraža nad ubojstvima, pucanjem u glavu, krvlju koja šiklja na sve strane i to je ono što po meni nije normalno˝, rekla nam je glumica.

Na roditeljima je odgovornost, ali nije uvijek jednostavno djetetu reći ˝ne˝

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

Kako je pojasnila u razgovoru, upravo na isto je upozorila i pokušala objasniti svom 12-godišnjem sinu. ˝Gledao je svojedobno seriju ˝Stranger Things˝ koja je također imala horor scena, ali gledali smo i suprug i ja s njim i zaključili da iste nisu toliko sporne da ju ne može nastaviti pratiti. Kao i sva druga djeca, igra i nasilne igrice, to su činjenice i to je danas tako, ali sam mu na primjeru ove serije pokušala objasniti što je tu zapravo sporno. Naravno da je negodovao, ali moja je odgovornost kao roditelja da upozorim i u ovom slučaju zabranim gledanje ovakvih stvari˝, nastavila je Marijana koja je priznala kako nije uvijek jednostavno pratiti i kontrolirati sve što djeca gledaju, naročito roditeljima koji imaju više djece, a samim time i više strana na koje moraju paziti.

˝Danas, uz ovakav i sličan sadržaj koji se nudi djeci, uz sve moguće roditeljske zabrane koje postoje na pojedinim platformama, nije jednostavno odgajati djecu. Na nama roditeljima zasigurno je odgovornost da kontroliramo što nam djeca rade, a zabraniti im nešto ˝kada svi drugi gledaju˝ dodatno komplicira stvari. Voljela bih kada bi postojala mogućnost dodatnog šifriranja ovakvog sadržaja kako bi roditelji, i kada nisu nužno uz dijete, mogli spriječiti da isto gleda sporni sadržaj˝, zaključila je na kraju mama 12-godišnjeg Ivana, sedmogodišnjeg Andrije i trogodišnjeg Jakova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)


Komentari