Aleksandra Prijović i na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu: U svemu ima prste Milanovićev savjetnik

Aleksandra Prijović (Foto: Instagram)

Srpska pjevačica Aleksandra Prijović, koja je nedavno rasprodala četiri koncerta u zagrebačkoj Areni te najavila peti, ovih je dana jedna od glavnih tema razgovora posvuda u javnom životu.

Histerija oko Aleksandre Prijović: Ulaznice za koncert na Njuškalu se prodaju i za pet tisuća eura

O njoj se razgovara i u školama i na fakultetima, a tu je priliku odlučio iskoristiti profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dr.sc. Velibor Makčić koji ju je uvrstio u jedan od zadataka za svoje studente.

Kako piše portal Srednja.hr, studenti su na njenom primjeru učili o oportunitetnom trošku.

Izbor između koncerta i večere

“Primjer oportunitetnog troška se sa studentima uvodnog kolegija obrađuje na nastavi prvog tjedna. Kako je u međuvremenu koncert pjevačice Prijović privukao veliku medijsku, i očigledno, pažnju zainteresirane publike asocirao me na istraživanje koje su proveli Paul J. Ferraro i Laura O. Taylor (Georgia State University) o tome koliko zapravo dobro ekonomisti razumiju koncept oportunitetnog troška”, pojašnjava profesor Makčić koji je, spomenimo i to, imenovan kao posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za ekonomiju.


“U navedenom istraživanju analizirao se izbor između odlaska na koncert Erica Claptona i Boba Dylana, pa je ovdje modificiran na primjeru izbora između odlaska na koncert u Arenu i večeri u društvu s partnerom ili partnericom”, kaže za srednja.hr profesor Mačkić.

Izračunali smo koliko će Aleksandra Prijović zaraditi od koncerata u Areni: Cifra je milijunska

“Birate između romantične večere s partnerom i odlaska na koncert. Cijena karte je 25 EUR, a Vama vrijedi 2.250 EUR.

Koliko iznosi oportunitetni trošak odlaska na romantičnu večeru i propuštanje odlaska na koncert s društvom? Karte se prodaju za 25 EUR, to je informacija koju su oni meni dali, dok se u preprodaji prodaju za 2.250 EUR, odnosno dvije karte za 4.500 EUR, što predstavlja subjektivnu vrijednost odlaska na koncert za prodavača”, prepričava profesor svoj zadatak.

 


Komentari