EVO KAKO VAS VARAJU: Pogledajte koliko se kestena dobije u maloj, velikoj i srednjoj mjerici (FOTO)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Miris kestena zavladao je gradskim ulicama i podsjetio nas da nam je stigla jesen.

Kad kukuruze zamijene kesteni, znamo koje je godišnje doba. Mirisu ovih “uličnih” poslastica malo tko može odoliti. Gotovo na svakom uglu, nalazi se simpatični štand s natpisom “maroni”, a toplina koja obavija štand jednostavno tjera da zastanemo i ugrijemo se uz plodove jeseni. Međutim, ove godine nešto nas je neugodno iznenadilo. Bilo da izabarete malu, srednju ili veliku mjericu kestena olakšat ćete džep za veći iznos nego proteklih godina.

Ponukani prigovorima sugrađana, odlučili smo provjeriti kolike su cijene mjerica i koliko kestena za taj novac dobijete. Izabrali smo štand u samom centru grada, a kroz razgovor s ljubaznim prodavačima saznali smo da prodaja ove godine ide puno slabije nego prethodnih.

Iako su naši prodavači imali istaknute cijene svojih mjerica, bitno je napomenuti da veliki broj njih, u samom centru grada, nije istaknuo cijene na svojim štandovima.

Za malu mjericu kestena izdvojit ćete 15 kuna

Malu mjericu kestena platili smo 15 kuna. Za taj novac dobili smo 16 kestena, što znači da ćete jedan kesten platiti gotovo kunu.

kesteni-2


Srednju mjericu kestena platit ćete 20 kuna

Za 20 kuna pojest ćete 19 kestena. U ovom slučaju za jedan kesten izdvojit ćete više od kunu.

kesteni

Velika mjerica kestena prodaje se za čak 30 kuna

Ovo tek nema logike. Velika mjerca broji 24 kestena, a za taj luksuz novčanik ćete olakšati za punih 30 kuna.

kesteni

Ukoliko prebrojimo kestene i usporedimo njihov broj s kunama koje ćemo dati za jednu mjericu, jasnije je zbog čega Zagrepčani ove jeseni kestene izbjegavaju.

Prodavači se žale na dobavljače i loš urod

No, što o svemu kažu prodavači? ” Ove godine urod kestena je slab, a bilo je i bolesti. Dobavljači su podigli svoje cijene pa smo morali i mi. To je definitivno i jedan od razloga zbog čega nam prodaja lošije ide, no što možemo?”, objasnio nam je par sa štanda gdje smo i kupili kestene. Kako kažu, svoje kestene već godinama nabavljaju iz Karlovca, iz domaćeg uzgoja. Također, prodaju i kukuruz kojem je, kako smo već pisali, prodaja osjetno pala, unatrag nekoliko godina. Nažalost, silom prilika, ni s kestenima nije bolje, iako su Zagrepčani još uvijek njihovi veliki ljubitelji.

>>>NOSTALGIČNA PRIČA PRODAVAČA KUKURUZA: Opojan miris više ne mami Zagrepčane (FOTO)


Komentari