Znate li što su opasni ‘zombi virusi’: Pospješuju razvoj raka, a nitko zapravo ne zna što ih aktivira

Opasna zaraza, ilustracija (Foto; Pixabay)

Kada nas virusi posjete, ponekad ostave dijelove sebe za sobom. Tiho smješteni u našim genomima, neki od tih stranih dijelova DNK mogu se prenositi generacijama. Dugo se smatralo da su neaktivni, ali smo od tada naučili da se ovi u stvari mogu ponovno aktivirati i uzrokovati razne probleme.

Sada su istraživači pod vodstvom bioinformatičarke Atme Ivancevic sa Sveučilišta Colorado otkrili ti ostaci gena virusa mogu pospješiti razvoj raka, prenosi Science Alert. “Naše istraživanje pokazuje da bolesti danas mogu biti značajno pod utjecajem tih drevnih virusnih infekcija na koje je do nedavno vrlo malo istraživača obraćalo pažnju,” kaže genetičar i jedan od autora istraživanja Edward Chuong.

Ostaci DNK virusa bili su značajni za ljudsku evoluciju jer su potaknuli razvijanje posteljice. “Znamo da mnogo gena koji ne bi trebali biti aktivni utječu na razvoj stanica raka, ali nitko zapravo ne zna što ih aktivira,” objašnjava Chuong. “Ispostavilo se da su mnogi prekidači koji ih aktiviraju izvedeni iz tih drevnih virusa.”

Molekula DNA (Foto: Pixababy)

Virus kojim su se zarazili naši preci i dalje utječe na nas

Ivancevic i njezin tim analizirali su objavljene skupove podataka o epigenomima 21 različite vrste raka i bili su iznenađeni otkrićem da je gen virusa kojim su se naši preci zarazili prije više od 30 milijuna godina bio izrazito aktivan.

Znanstvenici su proveli istraživanje na tkivu kolorektalnog raka u kojem su otkrili da ostaci gena utječu na aktivaciju gena koji uzrokuju rast raka. Kad su te gene isključili iz tumorskih stanica to je deaktiviralo i gene koji uzrokuju rast raka. Tako su uspjeli smanjiti tumore kod miševa.

Ostatak gena virusa koji su znanstvenici nazvali LTR10 radi kao prekidač koji aktivira te gene. Znanstvenici su dokazali da samo jedno obitelj tih takozvanih retrovirusa regulira do 70 gena povezanih s rakom.


Virus (Foto: Pixababy)

Kako starimo ‘zombi virusi’ imaju sve veći utjecaj

Iako su Ivancevic i njezin tim mogli identificirati koje gene LTR10 regulira u tumorskim stanicama, nisu mogli izravno potvrditi da su ti geni povezani s rastom i širenjem specifičnog raka. Preporučuju daljnja istraživanja na organoidima izvedenim od pacijenata kako bi se uspostavile te veze.

Šire se uzročnici infekcije koja jede mozak: Pacijenti umiru unutar tri tjedna od prvih simptoma

Istraživači sumnjaju da, kako starimo, više ovih dijelova “zombi virusa” može ponovno oživjeti kako naše obrane slabe, doprinoseći drugim zdravstvenim problemima kasnije u životu. Polako, ali sigurno, znanstvenici se približavaju razumijevanju manje jasnih fenomena u našim tijelima.


Komentari