Znate li prepoznati najsočniju lubenicu: Po jednoj stvari ih uvijek možete razlikovati i to bez diranja

Lubenica (Foto: Pexels)

Lubenica je voće koje je idealno za ljetnu sezonu i osvježenje uslijed vrućina koje nas uskoro očekuju. Ona je sočna, puna okusa i vode, a mnogi se i dalje pitaju kako je moguće prepoznati onu najbolju, crvenu, sočnu i slatku lubenicu.

Naime, zrelost lubenice moguće je ispitati na nekoliko načina, bez njezinog otvaranja. Mnogima je poznata narodna metoda ‘kuckanja’, ali uz druge znakove ona postaje potpuno nepotrebna.

Dobar znak na površini lubenice u svakako mrlje. One nastaju na mjestu na kojem je lubenica ležala na tlu tijekom dozrijevanja. Na najzrelijim lubenicama takve mrlje bit će žućkaste boje.

Lubenica (Foto: Pixabay)

Različite mrlje

S druge strane, treba izbjegavati lubenice s bijelom ili svjetlozelenom mrljom jer ta boja označava da su ubrane prije nego što su dozrele. Također, lubenice koje uopće nemaju mrlju ne preporuča se kupovati, navodi Citymagazin.

Nadalje, vezano uz boju, površina lubenice idealno bi trebala biti tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina siguran je znak da je plod počeo truliti. Također, potrebno je izbjegavati lubenice osušenih površina koje su izgubile svu sočnost i slatkoću.

Još jedan savjet je da bi plod trebao biti asimetričan te da su najteže lubenice ujedno i najsočnije. Naime, čak 92 posto lubenice čini voda, stoga je korisno odabrati upravo one najteže.


Liječnici upozoravaju na opasnu pojavu: ‘Dobit ćete staračke pjege i oslabljeni imunitet’


Komentari