Znanstvenici bliže konačnom otkriću uzroka ‘nevidljive’ bolesti: Izgleda da češće pogađa žene

Limnfi problemi češće pogađaju žene nego muškarce (Foto: Pixababy)

Povodom obilježavanja Dana mozga, u ponedjeljak 22. srpnja, donosimo niz članaka na tu temu kako bismo upozorili na važnost očuvanja tog organa. Razgovaramo s liječnicima te donosimo iskustva oboljelih kako bismo informirali javnost o prevenciji bolesti, ali i prepoznavanju simptoma na vrijeme kako bi se spriječili fatalni ishodi.

Nitko zapravo ne zna uzrok migrene, ali niz studija počinje otkrivati mehanizme iza ovih čestih glavobolja. Postoji dokaz da kratki lanci aminokiselina zvani kalcitonin-gen povezani peptidi (CGRP) mogu biti uzrok bolnih napada migrene. Također, postoje naznake da neispravni sustavi odvodnje tekućine u mozgu mogu biti uzrok.

Tim istraživača sa Sveučilišta Sjeverne Karoline otkrio je dokaze da CGRP može biti izravno uključen u blokiranje odvodnje cerebrospinalne tekućine iz mozga, stvarajući pritisak i bol koji se javljaju tijekom migrene.

Albino miš u laboratoriju (Foto: Pixababy)

Proveli eksperiment s miševima

“Naša studija istaknula je važnost limfnog sustava mozga u patofiziologiji migrene”, kaže fiziologinja Kathleen Caron. “Otkrili smo da na bol kod migrene utječu izmijenjene interakcije s imunološkim stanicama i CGRP koji sprječava odvod cerebrospinalne tekućine iz meningealnih limfnih žila.”

Ovaj neuropeptid, inače koristan, za vrijeme migrena nakupi se u moždanim ovojnicama. Kroz niz testova na miševima i njihovim stanicama u kulturi, istraživači su otkrili da CGRP ne samo da prenosi bol između neurona, već i blokira protok tekućine iz limfnog sustava mozga, što bi moglo objasniti osjećaj pritiska povezan s migrenom.

U modelu migrene kod miševa izazvane nitroglicerinom, miševi koji su genetski modificirani da nemaju limfne CGRP receptore – što ih čini ‘imunima’ na neuropeptid – pokazali su značajno smanjenje kronične migrene prema mjerilima skale grimasa.


Znanstvenici sad smatraju da je uzrok migrene čep cerebrospinalne tekućine (Foto: Pixababy)

Protok cerebrospinalne tekućine je jako važan

Cerebrospinalna tekućina (CSF) pohranjena je unutar živčanog sustava u brojnim komorama povezanima složenom mrežom meningealnih limfnih žila. Te žile omogućuju protok tekućina do moždanih tkiva, slično kao što crijevo za natapanje dostavlja vodu biljkama u vrtu.

Osim toga, ove limfne žile dostavljaju imunološke stanice do zaštitnog pokrova mozga, gdje poput malih vrtlara patroliraju u potrazi za štetnicima i bolestima.

Kada su istraživači ubrizgali CGRP izravno u ključni rezervoar CSF-a u mozgu pokusnih miševa, pore uzduž meningealnih limfnih žila zatvorile su se, uzrokujući začepljenje moždane odvodnje i značajno smanjenje količine CSF-a koja istječe iz lubanje.

Udruga Migrena Hrvatska (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Problemi limfnog sustava češći kod žena

Iako ovo novo istraživanje dodaje sve više dokaza koji povezuju CGRP s migrenom, još uvijek nije jasno što točno pokreće ovaj “sustavni kvar”. Ipak, pomaže nam bolje razumjeti zašto su terapije protiv migrene koje ciljaju CGRP učinkovite i gdje u tijelu djeluju.

Kardiolog opisao užasne posljedice ekstremnih vrućina: ‘Najviše strada naš mozak’

Sljedeći korak je istražiti mogu li problemi limfnog sustava objasniti zašto žene triput češće pate od migrena nego muškarci.

“Budući da disfunkcija limfnog sustava također pokazuje jaku prevalenciju kod žena, primamljivo je spekulirati da bi neurološki poremećaji poput migrene mogli biti uvjetovani spolnim razlikama u meningealnim limfnim žilama”, kaže Caron. “Ako je to istina, tada bismo trebali smisliti nove terapijske strategije za bolji protok kod žena”, zaključila je Caron.


Komentari