Znakove srčanog udara možete osjetiti tjednima ranije: Mnogi toga nisu ni svjesni

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, ozbiljno je zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Nastaje kada se dotok krvi do srčanog mišića naglo prekine, obično zbog blokade koronarnih arterija, što može dovesti do oštećenja ili odumiranja dijela srčanog mišića.

Glavni uzrok srčanog udara je ateroskleroza, proces u kojem se masne naslage (plakovi) nakupljaju na stijenkama arterija, smanjujući protok krvi. Razvoj infarkta nosi opasnost od nagle smrti zbog srčanog zastoja, a najveći rizik je u prvim satima od nastanka infarkta.

Nažalost, ne postoje sigurni znakovi koji bi jednoznačno ukazivali na srčani udar. Iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba navode najčešće simptome koji bi trebali pobuditi sumnju i potaknuti bolesnika ili okolinu da zatraži liječničku pomoć.

Srčani udar, ilustracija (Foto: Pexels)

Pritisak i stezanje

Naime, na srčani udar može ukazivati bol u prsištu koju bolesnici često opisuju kao “pritisak” ili “stezanje”. Može se širiti u lijevo (rijeđe desno) rame i ruku, vrat, čeljust. Neki bolesnici osjete bol u gornjem dijelu trbuha. Također, znakovi mogu biti blijeda i znojem orošena koža te mučnina i povraćanje.

Ipak, iz Nastavnog zavoda napominju da je važno znati da ne moraju svi ovi simptomi biti prisutni kod srčanog udara jer je on moguć i bez bolova, dok se navedene tegobe mogu javiti i kod drugih, mahom bezazlenih bolesti i stanja.

Nadalje, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da u prevenciji kardiovaskularnih bolesti mogu pomoći tjelesna aktivnost, prestanak pušenja, zdrava prehrana, umjerena tjelesna težina i redovite kontrole.


‘Nevidljiva bolest’ pogađa 400 tisuća Hrvata: A u bolnicama uopće nema ni pretrage

Simptomi ovise o spolu

Iako je rizik od srčanog udara sličan kod muškaraca i žena, njegovi simptomi se razlikuju te se neki od njih mogu pojaviti i tjednima ranije. Naime, “simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. Žene mogu imati neke od tih simptoma, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke, abdomen ili čak leđa.

Bol koju žene osjećaju može više nalikovati problemima s probavom, i ne mora biti stalna. Također, ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor. Kod žena je također značajno da je prvi srčani udar kojeg dožive teži i ozbiljniji nego kod muškaraca, i češće dovodi do smrtnog ishoda”, navode iz HZJZ-a.

Također, iako se srčana bolest može učestalo pojavljivati u nekim obiteljima te se čimbenici koji utječu na srčane bolesti, poput kolesterola u krvi, visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili prekomjerne tjelesne težine, mogu naslijediti, postoje različiti načini kojima se to može spriječiti. Važno je savjetovati se sa svojim liječnikom i biti svjestan čimbenika koji mogu utjecati na razvoj bolesti srca.

Bolest koju mnogi ne razumiju: ‘Oboljela sam sa 16 godina, zasad živim normalno, imam uspona i padova’


Komentari