Život poznatog voditelja potpuno se promijenio nakon dijagnoze sina: ‘Bili smo u šoku’

Petar Pereža (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Iako je godinama već jedno od zaštitnih lica Nove TV, voditelj Dnevnika na spomenutoj televiziji, Petar Pereža, rijetko u javnosti govori o svom privatnom životu.

Međutim, prije nekoliko godina iznenadio je javnost otkrivši kako mu mlađi sin ima dijabetes.

Naime, u ljeto 2018. godine, život Petra Pereže i njegove supruge Morane drastično se promijenio kad su saznali da njihov mlađi sin, 12-godišnji Šimun, ima dijabetes tipa 1.

Svaki deseti Hrvat ima ovu neizlječivu bolest: Velik dio njih niti ne zna da je ima

“Mučila ga je to svaki dan”

Od tada, kako bi podigli svijest o dijabetesu, voditelj i njegova obitelj aktivno sudjeluju u raznim akcijama i događanjima, a spomenute godine prisustvovali su i edukativnoj kampanji ‘Pokreni se!’ koju je organizirao Hrvatski savez dijabetičkih udruga.


Sudjelujući u spomenutoj kampanji, Petar je održao govor naglasivši važnost redovitih pregleda jer čak 200 tisuća Hrvata ne zna da boluje od dijabetesa.

“Bilo je to krajem ljeta 2018. godine. Šimun je jako mršavio u kratkom razdoblju jer tijelo koje ostane bez inzulina pokušava iscrpiti hranu iz masnoća. A istovremeno razina šećera u krvi raste i ne može se iskoristiti bez inzulina. Umor, žeđ i pojačano mokrenje mučili su ga svaki dan”, ispričao je voditelj tada za domaće medije.

Petar Pereža otvoreno je govorio o sinovoj dijagnozi (Foto: Biljana Blivajs / CROPIX)

“Bili smo u šoku”

Kako je pojasnio, dijagnoza je bila šok za cijelu obitelj, ali ubrzo su naučili živjeti s ovom bolešću.

“Bili smo u šoku. Trebalo nam je neko vrijeme da dođemo k sebi. S obzirom na to da smo već neko vrijeme zamjećivali simptome i strahovali da nešto nije u redu – uz dijagnozu istovremeno osjetite i zahvalnost da nije nešto gore ili nešto s čim se ne može živjeti.

To je takva zbrka emocija, straha, ali i vjere da će sve biti u redu. Moja je žena veliki borac i ona je bila snaga prvih dana, a poslije smo se samo izmjenjivali u tom rastu s novim izazovima, promjeni i prilagodbi načina života”, kazao je Pereža.

Omiljeni televizijski voditelj otvoreno o vjeri: ‘Moje prve riječi su bile riječi molitve’

Danas žive puno opuštenije

Inače, kako je ispričao nekoliko godina kasnije, danas žive puno opuštenije nego u samim početcima kad su saznali da im sin ima dijabetes tip 1.

“Teško je ukratko opisati što sve jedna obitelj mora proći u tom procesu življenja s dijabetesom tipa 1, ali uz dobru volju i potporu svih članova obitelji, uže i šire, danas se može puno opuštenije živjeti nego prije desetak ili više godina.

Tada je bilo previše stigmi i predrasuda, a tehnologija koju danas imamo bila je tek pusta želja”, kazao je prije dvije godine voditelj koji sa suprugom Moranom, osim Šimuna ima i sina Tomu.


Komentari