Život joj se preko noći okrenuo za 360 stupnjeva: Jela je sladoled, a potom pala u anafilaktički šok

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Mlada žena po imenu Caroline Cray je “alergična na sve” i može jesti samo zobene pahuljice i mlijeko u prahu za bebe jer bi sva druga vrsta hrane za nju mogla biti ‘smrtonosna’.

Ovoj se ženi život okrenuo za 360 stupnjeva jednog rujanskog dana 2017. godine nakon što je pojela sladoled koji je izazvao anafilaktički šok. Taj mjesec je Caroline imala još tri teške alergijske reakcije na kruh i pizzu. Nakon što je s obitelji pojela rižu i grah, Caroline je ponovno reagirala i provela 12 dana na intenzivnoj njezi.

Uslijedilo je deset dugih mjeseci vršenja raznih testova, da bi joj u svibnju 2018. godine dijagnosticirali rijetku kroničnu bolest – sindrom aktivacije mastocita (MCAS), koji opetovano izaziva teške simptome alergije. Sada ima dijetu koja se sastoji samo od zobenih pahuljica i mlijeka u prahu za dojenčad. Kaže kako bi svakodnevne stvari poput ribe, kikirikija, orašastih plodova, sezama i senfa za nju mogle biti smrtonosne.

@carolinecray2 Replying to @JennJenn_BumBum PART 1 of my MCAS story 😊 #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder #immunedisease #immunedisorder #chronicillness #oats #hypoallergenicformula ♬ original sound – CarolineCray2

‘Mislili su da će alergije proći za par mjeseci’

“Moja prehrana se svodi samo na mlijeko u prahu i zobene pahuljice. To jedem za tri obroka dnevno i hranim se tri puta dnevno zbog lijekova koje pijem”, kaže Caroline i dodaje. “Zaista je teško – uopće ne razmišljate o hrani onda kada možete normalno jesti. Međutim, uz ograničenu prehranu, shvatila sam da je kultura bazirana na hrani. Ipak, ja sjednem i večeram sa svojom obitelji svaki dan, a jedem i van kuće, ali nosim svoju hranu i bočice vode”, otkriva ova žena koja boluje od ovog nesvakidašnjeg poremećaja.

Nakon niza anafilaktičkih šokova u rujnu 2017., Caroline tvrdi da su joj isprva rekli da će njezine alergije vjerojatno nestati za nekoliko mjeseci. “U jesen kad sam imala ponovljene šokove, moj alergolog i liječnici hitne pomoći su pretpostavili da će moje reakcije trajati samo nekoliko mjeseci.


Dali su mi lijekove protiv alergije i odveli me kod specijaliste. Bilo je stvarno obeshrabrujuće što sam nekoliko mjeseci kasnije bila stvarno bolesna. Svaki dan sam se pitala hoću li završiti u bolnici, imala sam stvarno stisnuto grlo, svrbjelo me i hripalo”, opisuje svoje iskustvo Caroline za Mirror.

@carolinecray2 Meal prepping for a dinner date!! #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder ♬ Walking Around – Instrumental Version – Eldar Kedem

Uzima mješavinu lijekova

Nakon 10 mjeseci čekanja i neizvjesnosti, Caroline je u svibnju 2018. godine dijagnosticiran MCAS.

“Bila sam emotivna što je za mene bilo pravo iznenađenje. I ja i moja mama Julie smo plakale. Netko je konačno rekao ‘ovo je kronična bolest i moramo je tretirati kao takvu”, prisjeća se Caroline.

Caroline mora uzimati mješavinu lijekova uključujući injekcije svakih 14 dana  idnevne lijekove protiv alergije. Objasnila je i kako je počela konzumirati različite namirnice i da prate reakcije njezina organizma.

“Moja dijeta sastoji se od zobene kaše i mlijeka u prahu – moj najveći okidač je proces jedenja i probave hrane. Trenutačno se sastajem sa svojim MCAS terapeutom kako bismo pokušali pratiti različite namirnice. Isprobavam jednu po jednu vrstu hrane pa točno znamo na što se odnose reakcije koje se jave”, rekla je Caroline.


Komentari