Ženi je nos stalno bio začepljen, a onda ju je dočekao horor: ‘Zahvalna sam što sam preživjela’

Bolnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon što se gotovo godinu i pol dana borila s neprestano začepljenim nosom, Lisa Jane Mercer iz Velike Britanije doživjela je pravu životnu dramu. Naime, iako su njezini simptomi na početku izgledali kao obična prehlada ili sinusna infekcija, na kraju joj je dijagnosticirano teško stanje.

Naime, simptomi poput curenja nosa, krvarenja i intenzivnih glavobolja ukazivali su na to da bi u pitanju moglo biti nešto ozbiljnije od prehlade. Lisa priznaje da je u početku ignorirala svoje simptome, ali i da su joj pregledi kod liječnika konstantno bili odgađani.

U konačnici, Lisi je dijagnosticiran tumor, a zbog kasnog postavljanja dijagnoze, morala je proći kroz drastičnu operaciju pri kojoj joj je odstranjen cijeli nos, poznatu kao rinektomija. Radi se o rijetkom zahvatu, a Lisa sada koristi magnetski protetski nastavak, prenosi Daily Mail.

Bolnica, ilustracija (Foto: Josko Ponos / CROPIX)

Simptomi su se pogoršali

Nadalje, Lisini problemi započeli su početkom 2021. godine kada je primijetila promjene na nosu. Pregled kod liječnika tada nije mogla zakazati te je dobila telefonski savjet i antibiotske sprejeve u nekoliko navrata.

Krvarenje nosa s vremenom je postalo učestalije, a lijeva strana lica trnuti, zbog čega je Lisa u svibnju 2021. godine otišla privatnom liječniku. Tamo joj je ponovno rečeno da ima infekciju nosa te je ponovno dobila sprej. Iako se njezina situacija znatno pogoršala, pregled nosa kamerom bio joj je otkazan čak šest puta.

Njezini simptomi nakon toga su postali još gori, osjećala je jaku bol u nosu, suzenje očiju i nepodnošljive glavobolje. Kada je napipala kvržicu i osjetila strašan miris, Lisa je postala svjesna da bi mogla imati rak. Tek u srpnju 2022. godine liječnici su joj u septumu otkrili veliku rupu te je, nakon magnetske rezonance i biopsije, potvrđeno je da ima rak nosa.


Bolnica, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

‘Zahvalna sam što sam preživjela’

Unatoč pokušajima liječenja i dvjema operacijama koje je prošla, njezino stanje nije se znatno popravilo te je morala proći kroz kompletnu rinektomiju.

Nakon kompletnog uklanjanja nosa, Lisa je dobila implantate na čelo i obraze, a protetski nos joj je prišiven na lice. Trenutno koristi magnetski protetski nos koji mora čistiti tri puta dnevno i zamjenjivati svakih godinu do dvije.

Uslijed posljedica radioterapije, Lisa je izgubila osjet okusa i mirisa, ali je, bez obzira na sve, zahvalna što je preživjela te tvrdi da joj umjetni nos ne smeta. Iako joj je prvi susret s vlastitim odrazom bio strašan, navodi da se priviknula. Otvorila je i TikTok profil na kojem nastoji podići svijest o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.

Bolest koja se manifestira na različite načine: ‘Osjećala sam intenzivne trnce svake večeri, onda je uslijedila noćna mora’


Komentari