Žena se probudila u lokvi krvi, mislila da ima rak: ‘Ginekolog mi je rekao da je to rijedak simptom’

Ilustracija (Foto: Pexels)

Gigi Gerencser iz Sechelta u Kanadi se jednog jutra probudila i zatekla strašan prizor. Naime, njezine su plahte bile natopljene krvlju. Nakon dobivenih negativnih rezultata biopsije, gospođi je njezin ginekolog objasnio da je riječ o vrlo rijetkom, ali ne i nemogućem simptomu menopauze.

Gigi (58) nije imala redovite menstruacije tri godine, a onda se jednog jutra probudia u lokvi krvi. Prestrašena je gospođa odmah pojurila u bolnicu strahujući da je u pitanju rak vrata maternice. “Mislila sam da krvarim od nečega što je puklo u meni i bila sam uvjerena da imam rak vrata maternice”, prisjeća se 58-godišnjakinja.

Liječnici su uzeli biopsiju kako bi testirali na rak, rekavši da obilno krvarenje tada 53-godišnje Gigi ‘nije dobar znak’.

Pacijentica u bolnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

Vrlo neobičan simptom

Dva tjedna kasnije, stigli su rezultati koji su ipak pokazali kako gospođa nema rak. Potom joj je njezin ginekolog objasnio kako je takvo ‘šikljanje’ krvi ‘jedinstveni’ simptom menopauze. “Rekao da je to vrlo neobično, ali ne i nemoguće. Imala sam posljednju, finalnu fazu koja se manifestirala kao obilno, masovno krvarenje”, kaže Gigi kojoj je ginekolog objasnio zašto je došlo do tako velikog krvarenja, piše Daily Mail.

“Rekao je da se to događa kada ženama ostane još nekoliko jajašca nakon što im se menstruacija uspori. Nakon toga, rečeno mi je kako najvjerojatnije više nikad neću imati mjesečnicu. Danas, pet godina kasnije, i dalje je nemam”, kaže Gigi.

Tri godine prije ove epizode, gospođa Gerencser bila je u perimenopauzi – kada se pojave prvi simptomi i jajnici se počnu gasiti, ali tijelo još nije u potpunosti ušlo u menopauzu. U tom je periodu i dalje imala povremene mjesečnice, ali bile su ‘slabe’ i neredovite, u razmacima od po nekoliko mjeseci. “Mislila sam da će postupno prestati i da je više nikad neću imati”, rekla je gospođa Gerencser.


Kornelije je osjećao ‘žarenje’ po tijelu, liječnici su bili zbunjeni: Uslijedila je teška dijagnoza

Perimenopauza kao izazovno razdoblje

Nadalje je otkrila kako se, kada je započela perimenopauza, borila s intenzivnim napadima bijesa i tjeskobe te da je imala bolove u zglobovima, nadutost i stalne navale vrućine.

“Mrzila sam samu sebe. Nisam razumjela što mi se događa. U trenutku bih postala bijesna zbog sitnica i gluposti”, kaže Gigi i dodaje kako ranije nije patila od tjeskobe, ali onda, čim bi otvorila oči, osjetila bi kako joj obuzima cijelo tijelo.

Kako bi ublažila simptome, gospođa Gerencser je uzimala lokalni hormon koji se sastoji od 80 posto estriola i 20 posto estradiola, uz vitaminske dodatke s više magnezija, K2 i vitamina D te je vodila računa da njezina prehrana sadrži puno zdravih masnoća.

Mladu ženu mučili bolovi u trbuhu, rečeno joj da ima čir: Uslijedila je mnogo strašnija dijagnoza

Simptomi perimenopauze

Inače, simptomi perimenopauze uključuju noćno znojenje, lupanje srca, suhoću vagine i, u nekim slučajevima, obilne mjesečnice.

Što se tiče raka vrata amternice, u 2021. godini u Hrvatskoj je bolest dijagnosticirana kod 268 žena, a u 2022. umrlo 109 žena od ovog oblika raka – 11. po učestalosti oblik raka kod žena, prosječno se u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj dijagnosticira oko 309 novih slučajeva, izvještava HZJZ.


Komentari