Žena osjetila titranje u prsima, iznenada je umrla: ‘Liječnici su bili u šoku’

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Žena od svega 32 godine je iznenada umrla nakon što je dvije godine patila od ubrzanijeg lupanja srca (palpitacija) te gubitka daha, što su liječnici cijelo to vrijeme jednostavno pripisivali stresu.

U ožujku 2023., Rhian Griffiths je svojoj obitelji rekla kako joj srce ‘igra’. Nekoliko sati kasnije, njezina je shvatila da Rhian ne odaje nikakve reakcije jer je pretrpjela srčani udar.

Nakon njezine smrti, obitelji je rečeno da je gospođa Griffiths patila od nedijagnosticirane srčane komplikacije zvane miokarditis, koja može oslabiti srčani mišić i povećati rizik od smrtonosnih komplikacija uključujući srčani i moždani udar.

Žena u bolnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Mislili su da je lupanje srca povezano sa stresom’

Prema riječima njezine sestre, Rhian je prvi put osjetila palpitacije nakon što je dobila Covid u rujnu 2020. i potražila je pomoć u svom lokalnom odjelu hitne pomoći. “Prošla je sve kontrole, ali je otpuštena sljedeći dan i bila je potpuno dobro”, rekla je njezina mlađa sestra, Ffion Griffiths-Armstrong (31).

Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, problem se ponovno pojavio. “U ožujku sljedeće godine je primila cjepivo protiv Covida i sljedeći dan se vratila u bolnicu s istim problemom. Na testovima nisu otkrili ništa i mislili su da bi lupanje srca moglo biti povezano sa stresom”, prisjeća se njezina sestra koja kaže da je dvije godine kasnije Rhian ponovno osjetila probleme sa srcem, piše Daily Mail.

“U ožujku 2023. nam je svima poslala poruku da ponovno osjeća brži rad srca te je otišla u bolnicu. Cijeli dan nam je slala poruke i činila se potpuno dobro”, kaže njezina sestra.


Žena na ljetovanju dobila ‘asfaltnu bolest’: Može biti prilično česta, a ključan je jedan simptom

‘Čak je i osoblje bilo u šoku’

Tijekom ovog trećeg posjeta, Rhian su trebali zadržati cijelu noć u bolnici kako bi pratili njezino stanje. Ali u dva sata u noći, Ffiona je primila poziv od svoje majke kako bi je pozvala da dođe u bolnicu, dodajući da njezina sestra ne reagira. Nekoliko sati kasnije, Rhian Griffiths je umrla.

“Mislim da je to bio potpuni šok i za osoblje na odjelu. Čini mi se da oni nisu znali koliko je ozbiljno. Nisu imali pojma što se dogodilo”, kaže njezina sestra.

Kasnije je obdukcija pokazala da je Rhian umrla od akutnog miokarditisa. “Možda to nisu shvatili kao crvenu zastavu jer je Rhian bila u formi i zdrava te se jako se dobro oporavila od epizoda lupanja srca. Mislimo da je to što je dobila Covid imalo takav učinak na njezino srce. Još uvijek smo zbunjeni i želimo odgovore”, kaže njezina neutješna sestra.

Pacijent, bolnica, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Nisu je shvaćali ozbiljno’

Nadalje, Ffiona izražava nevjericu oko cijele ove situacije. “Jednostavno ne očekujete da će se ovo dogoditi dobroj i zdravoj 32-godišnjoj djevojci. Sve je napravila kako treba pa je frustrirajuće što je ovo propušteno. Koliko sam pročitala, miokarditis se može spriječiti i liječiti. Stvarno nas ljuti što su njezini simptomi jednostavno odbačeni i označeni kao posljedica stresa. Jednostavno je nisu shvaćali ozbiljno”, frustrirana je Ffiona.

Inače,miokarditis se obično javlja nakon virusa. Uzrokuje ga pretjerana reakcija tjelesnog imunološkog sustava na infekciju, uzrokujući upalu, koja može ostati u srcu čak i nakon što se virus očisti. Dok neki oboljeli nemaju simptome, kod drugih može uzrokovati bolove u prsima, lupanje srca i otežano disanje.

Ali u rijetkim slučajevima, ako je upala teška, miokarditis može ostaviti ožiljke na srčanom mišiću. To može utjecati na električnu aktivnost srca kao i na to koliko dobro krv pumpa tijelom, potencijalno izazivajući srčani udar.

Mladić otkrio kvržicu veličine jajeta, otac se šokirao: ‘Odmah sam znao što je, plakao sam u kupaonici’

‘Bila je tako puna života’

Agencija za nadzor lijekova u Velikoj Britaniji, Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), navodi kako studije pokazuju da je rizik od miokarditisa od zaraze samim virusom procijenjen na oko 1500 slučajeva na milijun pacijenata.

Bilo je rijetkih slučajeva miokarditisa nakon cijepljenja protiv Covida, a vjeruje se da su slučajevi češći kod mladih muškaraca mlađih od 25 godina. Ipak, kardiolozi su opetovano inzistirali da cjepivo nije dovelo do porasta kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Rhianina sestra sada želi podići svijest o stanju i očuvati uspomenu na svoju pokojnu sestru trčanjem 32 maratona u 32 dana za dobrotvornu organizaciju ‘British Heart Foundation’. “Rhian je bila ljupka, živahna, energična osoba. Uvijek je imala osmijeh na licu. Imala je takvu želju za životom i imala je još toliko života za dati. Sve smo radile zajedno pa mi se cijeli svijet srušio kad je umrla. Svi žalimo za njezinim životom, voljela je svoj posao i život u Manchesteru”, kaže Ffion i dodaje kako još uvijek nije u potpunosti svjesna da njezine sestre više nema.

“Još dan danas mislim da me još nije u potpunosti pogodilo. To nije nešto kroz što bi roditelji trebali proći – to nije pravi redoslijed života. Samo ne želim da je ljudi zaborave jer je bila nevjerojatna osoba”, kaže Ffion.

Miroslav zbog odlaska na WC završio s teškom dijagnozom: ‘Osjećao sam bolove i bio u strahu’


Komentari