Žena na ljetovanju dobila ‘asfaltnu bolest’: Može biti prilično česta, a ključan je jedan simptom

Ljetovanje ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Rijetki su čuli za “asfaltnu bolest”, koja zapravo može biti prilično česta. Riječ je o nastanku osipa na koži, najčešće na nogama, pogotovo na bedrima i potkoljenicama, zbog isparavanja s asfalta.

Zbog visokih temperatura iz asfalta isparavaju štetne tvari koje mogu oštetiti naše zdravlje. Turistkinja Cassia koja je putovala u Italija podijelila je svoje iskustvom s ovim neugodnim problemom.

Cassia već dugo voli Italiju. Na tečaju talijanskog jezika upoznala je grupu ljudi s kojima često putuje na kraće izlete. Ističe da uvijek pazi na zaštitu od sunca, uvijek nosi zatvorenu obuću i odjeću s dugim rukavima.

Vrući asfalt (Foto: Pixababy)

Primijetili su crvene točkice

Tijekom posljednjeg putovanja u Italiju u lipnju, nije činila ništa drugačije, ali se ipak susrela s “asfaltnom bolešću”. Njihova prva destinacija bio je Napulj. Cassia je nosila zatvorene cipele i duge hlače. Uvečer, njezini su prijatelji primijetili crvene točkice na njezinim listovima, prenosi Mondo.

Sama ih ne bi ni primijetila jer osip nije izazivao svrbež. Jedan od prijatelja, liječnik, sumnjao je da bi to mogla biti “asfaltna bolest” ili neka druga reakcija na alergen. Iako se osip nastavio pojavljivati, nije se širio na druge dijelove tijela. Cassia je nastavila nositi zatvorenu obuću i dugačke hlače do kraja ljetovanja.

Osip uzrokovan isparavanjima s asfalta najčešće se pojavljuje na nogama, osobito kod trkača i turista. Ovaj osip može izazvati iritaciju i bol, ali obično nestane nakon nekoliko dana. Međutim, ako se primijeti nakupljanje tekućine ili “pečati” na koži, potrebno je konzultirati se s liječnikom.


Zadar asfaltiranje (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Mogu pomoći masti ili gelovi

Kako biste ublažili simptome, preporučuje se korištenje masti ili gelova s glukokortikosteroidima. Dodatno, trljanje kože hidratantnim losionom bez iritantnih sastojaka može pomoći u smanjenju nelagode i spriječiti grebanje.


Komentari