Primijetili ste da vas komarci grizu više nego ostale? Postoji vrlo zanimljiv razlog zašto

Ubodi komaraca (Foto: Pixabay / Goran Sebelic / CROPIX)

Dolaskom ljeta i toplijeg vremena brojnim građanima probleme stvaraju komarci koji boravak na zraku ili u prirodi mogu učiniti jako neugodnim. Također, mnogi s ovim letećim napastima borbe vode i u vlastitim domovima pa koriste različita sredstva kako bi ih se riješili.

Nadalje, primjetno je da komarci neke ljude grizu učestalo, dok druge znatno manje, a neke skoro nikada. Naime, stručnjaci tvrde da to djelomično ovisi o krvnoj grupi pojedinca koja može odrediti hoće li nas komarci gristi.

Dio istraživanja pokazuje da komarci najviše grizu one koji imaju krvnu grupu nula. Ipak, ističu da učestalost uboda komaraca ovisi o čimbenicima poput mirisa tijela te boji odjeće koju nosite. Trenutna istraživanja pokazuju da ih najviše privlači crna ili druge tamne boje, navodi Avaz.

Komarci (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Spojevi koji privlače komarce

Nadalje, ljudi koji su konzumirali alkoholna pića mogu biti privlačniji komarcima. Osim toga, pokazalo se da su komarcima osobito privlačne trudnice. Također, u rujnu prošle godine dr. sc. Ana Klobučar u TOPCASTU TOP RADIJA objasnila je zašto komarci neke ljude bodu više od drugih.

“Temeljna tvar, spoj koji privlači komarce je ugljikov dioksid i svi smo više ili manje privlačni komarcima s obzirom na količinu CO2. Međutim, osim ugljikova dioksida tu je i niz drugih spojeva koje mi izlučujemo putem naše kože ili u našem dahu koji više ili manje privlače komarce. Jako važan spoj je mliječna kiselina koju izlučujemo i putem kože.

Pogotovo osobe koje su jako aktivne izlučuju veću količinu mliječne kiseline i one su privlačnije komarcima. Bitan spoj oktenol, zatim fenoli, aceton koji se nalazi u našem dahu. Procjenjuje se da se u našem dahu nalazi stotinjak spojeva i svi ti spojevi u kombinaciji, u nekoj smjesi koju mi stvaramo, jesu nešto što privlači komarce. Netko očito izlučuje više nekog od spojeva od druge osobe i time i više utječe na privlačenje komaraca”, zaključila je Klobučar.


Zaprašivanje komaraca (Foto: Ivan Peric / CROPIX)

Prenose opasne bolesti

Također, Klobučar je istaknula da nas u Hrvatskoj najviše ugrožava tigrasti tropski komarac. Međutim, u našem području on više ne predstavlja egzotičnu vrstu. “Razvija se svuda oko nas, u malim, tzv. umjetnim leglima. To su legla koja nastaju kao posljedica aktivnosti ljudi. Razvija se u vodama, kantama i bačvama u kojima čuvamo vodu za zalijevanje u vrtovima koje nisu poklopljene, u slivnicima na ulicama, u gumama, u vazama na grobljima”, dodala je.

Tigrasti komarci prenose bolesti koje nisu autohtone za naše područje, kao što su denga, čikungunja, zika virusna infekcija, objasnila je doktorica. To su, naime, tropske bolesti koje nisu autohtono prisutne na području gdje živimo, u ovome dijelu Europe. Otkrila je Klobučar kako se i te tropske bolesti mogu proširiti kod nas.

“Moguće je da kada osoba otputuje u područja gdje su prisutne te bolesti, tamo se zarazi, vrati se ovdje i takva bolesna i viremična ako ju tigrasti komarac ubode, on je sposoban tada pri povoljnim okolnostima, prvenstveno klime i temperature u svome tijelu množiti taj virus i prenijeti taj virus drugoj osobi”, rekla je.

Iz Grada o problemu s komarcima tvrde: ‘Pozivi građana o povećanoj aktivnosti nisu zaprimljeni’

S obzirom na to da komarci mogu prenositi opasne bolesti, važno je zaštititi se od njih, neovisno o krvnoj grupi i ostalim navedenim čimbenicima.


Komentari