Zbog ovog voća kava postaje skuplja no ikad: ‘Neki doslovno povraćaju od mirisa’

Voće durian (Foto: Pixababy)

Ako nikada niste putovali u jugoistočnu Aziju, moguće je da niste imali priliku susresti se s durianom, zloglasnim, ali zdravim voćem iz te regije. Durian ima jedinstven izgled i još neobičniji miris.

Obično je ovalnog oblika, oko 30 cm širok, a prekriven je velikim bodljama kojima čak može probiti kožu ako ga nepravilno držite. Teži od jednog do tri kilograma. No, njegov neobičan izgled zasjenjuje jedna druga osobina – miris. Durian ima snažan, oštar miris koji prolazi kroz ljusku i ostaje dugo nakon što se voće ukloni.

Zbog svog jakog mirisa, koji neke navodi na povraćanje, durian je zabranjen u mnogim vrstama javnog prijevoza u Tajlandu, Japanu i Hong Kongu. U Singapuru je zabranjen u svim vrstama javnog prijevoza, a čak i taksiji imaju znakove da ne prevoze putnike s ovim voćem, piše Culturetrip.

Uspijeva u istim uvjetima kao kava

Već smo pisali o durianu u kontekstu prijetnje koje njegov uzgoj predstavlja uzgoju kave. Naime farmeri iz Vijetnama, koji su godinama radili na plantažama kave, okrenuli su se uzgoju duriana jer je potražnja u Kini sve veća.

Durian uspijeva u istim uvjetima, kao i kava, a prinos je bolji nego kave, pa su poljoprivrednici zaključili da je isplativije uzgajati ovo voće. To je uzrokovalo nestašicu zrna kave, a u kombinaciji s iscrpljenim zalihama, to bi u skoroj budućnosti moglo uzrokovati drastičan porast cijene kave.


Unatoč neugodnom mirisu, durian je izuzetno zdrav. Bogat je željezom, vitaminom C i kalijem, što poboljšava mišićnu snagu, zdravlje kože i snižava krvni tlak. Također čak i mali durian sadržava preporučenu dnevnu dozu potrebnih vlakana. Ipak, važno je ne pretjerati – 2010. godine, malezijski političar Ahmad Lai Bujang završio je u bolnici nakon što se prejeo durianom, žaleći se na kratak dah i vrtoglavicu.

Durian (Foto: Pixababy)

Postoji oko 30 vrsta

Durian se brzo mijenja nakon berbe. Kad se bere rano, meso je tvrdo i gorko, gotovo kao povrće. Ljubitelji duriana obično ga preferiraju prezrelog, kada su citrusni i slatki okusi jači, iako tada postaje ljepljiv poput kiselog vrhnja. Tradicionalno se durian jede nakon što prirodno padne sa stabla, ali na farmama ga beru ranije kako bi ga pripremili za izvoz.

Postoji oko 30 različitih vrsta duriana. Iako je autohton u Maleziji, Indoneziji i Borneu, danas se uzgaja i u Šri Lanki, južnoj Indiji, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu i na južnom kineskom otoku Hainanu. Tajland je najveći izvoznik duriana, s mnogim farmama koje proizvode više sorti nego izvorna područja.

Više od stotinu godina, putopisci su pokušavali opisati okus i miris duriana, ali i dalje nije lako nekome tko ga nikad nije okusio objasniti njegov jedinstveni doživljaj. Godine 1856. istraživač Alfred Russel Wallace je napisao da durian ima okus kao bogata krema s okusom badema, s povremenim naznakama okusa poput kremastog sira, umaka od luka i vina sherry.

Od iduće godine možda više nećete piti kavu u kafiću: Cijene se penju u nebo, razloga je više

Slikoviti opis okusa

Anthony Bourdain, svjetski poznati kuhar, slikovito je opisao da vam dah nakon njega miriše kao da ste se “ljubili s mrtvom bakom”.

U jugoistočnoj Aziji, zbog veličine i okusa često ga zovu kraljem voća. Općenito se smatra i najskupljim voćem na tržištu. Zanimljivo je da je durian nacionalno voće Singapura. Zgrada kazališta Esplanade pored luke u Singapuru dizajnirana je da izgleda kao prepolovljeni durian.


Komentari