Zbog jednog simptoma otišao k liječniku pa saznao da ima ‘terminatora’: ‘Rekli su da ću živjeti šest mjeseci’

Pacijenti u čekaonici kod liječnika, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Iako je cijeli život do tada bio ‘zdrav kao dren’, 35-godišnji John Shadock odlučio je potražiti liječničku pomoć nakon što su ga 2019. godine najednom počele mučiti glavobolje.

“Mislio sam da su to migrene” rekao je John, a detalje je opisala i njegova supruga Ali.

“Usred noći bi rekao: Možeš li mi donijeti led?, i ja bih mu stavila led na glavu… Pomislili smo, ovo nije u redu. Moramo ići doktoru”, rekla je.

Nakon što je otišao k liječniku i poslan na skeniranje, Johnu je dijagnosticiran tumor na mozgu poznat kao glioblastom. Ovu vrstu tumora ponekad nazivaju i ‘terminator’, budući da je toliko ozbiljan da oboljeli u prosjeku požive samo nekoliko mjeseci nakon dijagnoze.

Nadišao prognoze

John je ubrzo bio podvrgnut operaciji mozga koja je bila uspješna, a rečeno mu je da će nakon toga poživjeti samo šest mjeseci do maksimalno godinu dana. Srećom je uspio izaći iz okvira prosjeka te je živ i danas, godinama nakon dijagnoze.


“Njegov oporavak je prilično izvanredan”, rekao je Peter Forsyth, predsjednik programa za neuroonkologiju u Moffitt Cancer Centru u Tampi na Floridi, gdje se John trenutno liječi.

“Ima nešto posebno kod njega, njegovog mozga ili njegovog tumora… John pokazuje što je moguće. To je vrlo, vrlo važno i ohrabrujuće”, zaključio je.

Naime, iako je John posumnjao na bolest samo zbog jednog simptoma odnosno glavobolja, ovaj tumor sa sobom nosi čitav niz simptoma kao što su mučnina i povraćanje, konfuzija ili smanjenje funkcije mozga, gubitak pamćenja, promjene osobnosti, napadi, promjene u osjetu dodira i poteškoće u govoru.

Faktori rizika uključuju starost (glioblastomi se mogu javiti u bilo kojoj dobi, ali su najčešći kod starijih odraslih osoba), izloženost zračenju i nasljedne sindrome koji povećavaju rizik od raka.

Nakon greške osoblja kafića preminula 13-godišnja djevojčica: ‘Ustala je i povikala’


Komentari