Zabrinjavajući trend koji mnogi primjenjuju ljeti: Ova praksa može biti izuzetno opasna

Obitelj na plaži, ilustracija (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Društvenim mrežama često se šire brojni trendovi koji postaju popularni, osobito među mladima. Jedan od posljednjih je izbjeljivanje kose limunom, što masovno primjenjuju žene i muškarci diljem svijeta.

Naime, radi se o tome da se na kosu nanosi limunov sok koji bi u kombinaciji sa suncem trebao ‘prirodno’ posvijetliti kosu. Ipak, da taj trend nije bezazlen upozorava liječnik i influencer Andreja Andrejić.

“Limunov sok će zaista dovesti do izbjeljivanja vaše kose jer limunska kiselina u kombinaciji s UVA zračenjem prirodno posvjetljuje vašu dlaku. Međutim, ovo može imati ozbiljne zdravstvene posljedice”, upozorio je na početku.

@styleofandrew Dok ovako nešto ne postane trend i kod nas, bolje pogledajte video do kraja 🍋 #fakeknife ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Brojni problemi

“Oštećujete svoju kosu, jer je činite suhom, krutom, tako da ona puca. Možete iziritirati vlasište. Ako padne na kožu može izazvati stanje koje se zove fitofotodermatitis – kada naša koža dođe u kontakt s određenim kemikalijama koje se nalaze u biljkama, a u ovom slučaju u limunu i zovu se furokumarini na koži u kombinaciji s UVA zračenjem mogu ozbiljno iziritirati vašu kožu.

Točnije, dovedu do crvenila, svraba, bola i pojave malih mjehurića na koži koji se vremenom povećavaju, zatim pucaju i ostavljaju površinu kože koja je ranjiva i koju naknadno prekriva krasta. Kada ona otpadne, nakon nekog perioda sa sobom na koži ostavlja hiperpigmentaciju, tj. tamne fleke”, objašnjava Andrejić koji je na kraju istaknuo da ne treba ‘slijepo’ slijediti bilo koji trend na društvenim mrežama.


Na njegovu objavu i savjete reagiralo je mnoštvo pratitelja. “Hvala, skoro sam probala”, “A daj brate, baš sam htio probati”, “O Bože, stvarno”, “To sam ja odavno rekla”, navodili su ispod videa.

Žale se na kronični umor i ne znaju što mu je uzrok: Možda baš namirnica koju svaki dan jedemo


Komentari